Κόσμος

Επιστήμονες μελετούν την περίπτωση ζώου με διάρκεια ζωής έως και 400 χρόνια

Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας είναι ένα ζώο με την εκπληκτική ικανότητα να ζει έως και 400 χρόνια. Τώρα, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ χαρτογραφεί το γονιδίωμα του καρχαρία, το οποίο θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς το ζώο είναι σε θέση να ζει για τόσο πολύ καιρό, αναφέρεται αναλυτικά σε δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε ως προδημοσίευση στο bioRxiv, οι καρχαρίες διαθέτουν εξαιρετικά μεγάλο γονιδίωμα με περίπου 6,5 δισεκατομμύρια «ζεύγη βάσεων» DNA. Αυτά είναι διπλάσια από όσα βρίσκονται στον άνθρωπο, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα μη τετράποδα γονιδιώματα που έχουν αλληλουχηθεί μέχρι στιγμής.

«Οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τους μηχανισμούς για το πώς αυτό το ζώο είναι σε θέση να ζει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί κάποια στιγμή την αλληλουχία του γονιδιώματος», δήλωσε ο Steve Hoffmann, ένας υπολογιστικός βιολόγος στη Γερμανία που ηγήθηκε της έρευνας.

Πέραν αυτού, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι το γονιδίωμα αποτελείται από επαναλαμβανόμενα γονίδια τα οποία είναι γνωστά ως «γονίδια άλματος». Αυτά τα γονίδια είναι σε θέση να αυτοαναπαράγονται αφού εισαχθούν σε άλλα, σαν ένα «γονιδιωματικό παράσιτο» εξήγησε ο Χόφμαν. Αυτό μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία των γονιδίων και να προκαλέσει ασθένειες ή αναπτυξιακά προβλήματα σε έναν οργανισμό, εξηγεί η έκθεση.

Όμως οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η εξέλιξη εξυπηρέτησε τον καρχαρία της Γροιλανδίας, επιτρέποντάς του να πάρει τον έλεγχο αυτών των «γονιδιωματικών παρασίτων» και να τα χρησιμοποιήσει στην επιδιόρθωση του DNA.

Ο João Pedro de Magalhães, μοριακός βιογεροντολόγος που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η έρευνα για το εξαιρετικό γονιδίωμα του καρχαρία μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες «να αναπτύξουν θεραπείες για τον καρκίνο ή μέτρα πρόληψης ή μια μεγαλύτερη θεμελιώδη κατανόηση του καρκίνου που θα οδηγήσει σε κλινικά οφέλη» για τους ανθρώπους.

Μια ξεχωριστή ομάδα ερευνητών έμεινε άναυδη το 2016 όταν ανακάλυψε ότι ένας θηλυκός καρχαρίας της Γροιλανδίας ήταν πιθανότατα ζωντανός για 400 χρόνια, αφού ξεκίνησαν να προσδιορίσουν τις ηλικίες 28 από αυτά τα συναρπαστικά σπονδυλωτά. Οι καρχαρίες είναι μεγάλοι και μπορούν να φτάσουν τα 5 μέτρα σε μήκος και να φτάσουν στη σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 150 ετών.

Ο προσδιορισμός της ηλικίας του καρχαρία δεν ήταν ακριβής, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι θα μπορούσε να είναι μεταξύ 272 και 512 ετών, γεγονός που καθιστά πιθανή την ηλικία του 400 ετών – πράγμα που σημαίνει ότι η ημερομηνία γέννησής του θα ανήκε κάποια στιγμή στον 17ο αιώνα.

Η ανακάλυψη της ηλικίας του καρχαρία τον κατέστησε τον νέο κάτοχο του ρεκόρ για το αρχαιότερο σπονδυλωτό στον κόσμο. Ωστόσο, το ρεκόρ για το γηραιότερο ζωντανό ασπόνδυλο ανήκει σε ένα μύδι ηλικίας 507 ετών με το όνομα Μινγκ, ενώ το γηραιότερο ζωντανό ζώο ξηράς ήταν μια γιγαντιαία χελώνα των Σεϋχελλών με το όνομα Τζόναθαν που ήταν πάνω από 190 ετών.

Related Articles

Back to top button