Κόσμος

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Σύμφωνα με νεότερες ενημερώσεις ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είναι νεκρός.

Όπως αναφέρει η οργάνωση σε δελτίου τύπου:

Στο όνομα του Αλλάχ, του Πανάγαθου, του Ελεήμονος
Άς πολεμήσουν λοιπόν στον δρόμο του Αλλάχ εκείνοι που ανταλλάσσουν τη ζωή αυτού του κόσμου με τη μέλλουσα. Και όποιος πολεμήσει στο δρόμο του Αλλάχ και σκοτωθεί ή νικήσει – θα του δώσουμε μεγάλη ανταμοιβή.

Ο Παντοδύναμος Αλλάχ είναι αληθινός

Ο Σεβασμιότατος, ο Δάσκαλος της Αντίστασης, ο δίκαιος υπηρέτης, απεβίωσε για να είναι με τον Κύριό του και να Τον ευχαριστήσει ως μεγάλος μάρτυρας, ηρωικός, τολμηρός, γενναίος, σοφός, διορατικός και πιστός ηγέτης, εντασσόμενος στο καραβάνι των μαρτύρων της αιώνιας, φωτεινής Καρμπάλα στο θεϊκό, βασισμένο στην πίστη μονοπάτι στα χνάρια των προφητών και των μαρτυρικών ιμάμηδων.
Ο Σεβασμιότατος Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, έχει ενταχθεί στους μεγάλους και αθάνατους μαρτυρικούς συντρόφους του, των οποίων την πορεία οδήγησε για σχεδόν τριάντα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τους οδήγησε από νίκη σε νίκη, διαδεχόμενος τον Δάσκαλο των Μαρτύρων της Ισλαμικής Αντίστασης το 1992 μέχρι την απελευθέρωση του Λιβάνου το 2000 και στην ένδοξη θεϊκή νίκη το 2006 και σε όλες τις μάχες τιμής και θυσίας, φτάνοντας στη μάχη της υποστήριξης και του ηρωισμού για την υποστήριξη της Παλαιστίνης, της Γάζας και του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον Κύριο της Εποχής (μακάρι ο Θεός να επισπεύσει την επανεμφάνισή του), τον Φύλακα των Μουσουλμάνων, τον Ιμάμη Σαγίντ Αλί Χαμενεΐ, μακάρι να διαρκέσει η σκιά του, τις μεγάλες αρχές, τους μουτζαχεντίν, τους πιστούς, το έθνος της αντίστασης, τον υπομονετικό και αγωνιζόμενο λιβανέζικο λαό μας, ολόκληρο το ισλαμικό έθνος, όλους τους ελεύθερους και καταπιεσμένους λαούς στον κόσμο και την έντιμη και υπομονετική οικογένειά του. Συγχαίρουμε τον Εξοχότατο Γενικό Γραμματέα της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, είθε ο Θεός να είναι ευχαριστημένος μαζί του, για τη λήψη του υψηλότερου θεϊκού μεταλλίου, του μεταλλίου Ιμάμ Χουσεΐν, ειρήνη σ’ αυτόν, εκπληρώνοντας τις πιο πολύτιμες επιθυμίες του και τις υψηλότερες βαθμίδες της πίστης και της αγνής πίστης, ως μάρτυρας στο δρόμο της Ιερουσαλήμ και της Παλαιστίνης. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και τα συγχαρητήριά μας στους συναδέλφους του μάρτυρες που συμμετείχαν στην αγνή και ιερή πομπή του μετά την προδοτική επιδρομή των Σιωνιστών στο νότιο προάστιο.

Η ηγεσία της Χεζμπολάχ υπόσχεται στον υψηλότερο, ιερότερο και πολυτιμότερο μάρτυρα στο ταξίδι μας γεμάτο θυσίες και μάρτυρες ότι θα συνεχίσει το τζιχάντ της στην αντιμετώπιση του εχθρού, στην υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης και στην υπεράσπιση του Λιβάνου και του ακλόνητου και έντιμου λαού του.

Προς τους έντιμους μουτζαχεντίν και τους νικητές και θριαμβευτές ήρωες της Ισλαμικής Αντίστασης, είστε η εμπιστοσύνη του μαρτυρικού Σαγίντ και είστε τα αδέλφια του που ήταν η απόρθητη ασπίδα του και το κόσμημα στο στέμμα του ηρωισμού και της θυσίας. Ο ηγέτης μας, ο Σεβασμιότατος, είναι ακόμα ανάμεσά μας με τη σκέψη, το πνεύμα, τη γραμμή και την ιερή του προσέγγιση, και εσείς έχετε δεσμευτεί με την υπόσχεση πίστης και δέσμευσης στην αντίσταση και τη θυσία μέχρι τη νίκη.

Σάββατο 28/9-2024

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε νωρίτερα ότι ο Χασάν Νασράλα, ο γενικός γραμματέας της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε μεγάλη αεροπορική επιδρομή στο νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Ο Νασράλα αναφέρεται πως δολοφονήθηκε σε «έντονες και άνευ προηγουμένου» αεροπορικές επιδρομές το βράδυ της Παρασκευής από ισραηλινά αεροσκάφη F-35 σε στόχο στη συνοικία Χαρέτ Χρέικ, το κύριο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό.

Λίγο μετά τα πλήγματα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ, το οποίο, όπως υποστήριξε, ήταν χτισμένο κάτω από πολιτικά κτίρια.

Ο Νασράλα αποτελούσε εδώ και καιρό έναν ιδιαίτερα πολύτιμο στόχο για το Ισραήλ λόγω της ηγεσίας του στη Χεζμπολάχ, έναν από τους κύριους στρατιωτικούς αντιπάλους του Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ είχε κάνει αρκετές προσπάθειες να τον δολοφονήσει σε προηγούμενες ένοπλες συγκρούσεις, αλλά όλες είχαν αποτύχει.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ είχε καταχωριστεί ως διεθνής τρομοκράτης από το 1995 από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προσέφερε αμοιβή έως και 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη ή τον εντοπισμό του.

Ποιος είναι ο Χασάν Νασράλα;

Ο Χασάν Νασράλα γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1960, στο χωριό Bazouriyeh, κοντά στην Τύρο του νότιου Λιβάνου.

Είναι παντρεμένος με τη Φατίμα Γιασίν και έχουν πέντε παιδιά: Hadi, Zeinab, Mohammad Jawad, Mohammad Mahdi και Mohammad Ali.

Ο μεγαλύτερός του, ο Hadi, σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στο νότιο Λίβανο το 1997.

Ο Νασράλα έλαβε θρησκευτική εκπαίδευση σε σιιτικά μουσουλμανικά σεμινάρια στο Λίβανο, το Ιράκ και το Ιράν. Εντάχθηκε στο πολιτικό Κίνημα Αμάλ στο γυμνάσιο και ανέβηκε στο πολιτικό του γραφείο το 1979.

Το 1982, εν μέσω διαφωνιών σχετικά με τον τρόπο αντίστασης στην εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, ο Νασράλα και άλλοι εγκατέλειψαν το Αμάλ και εντάχθηκαν στη Χεζμπολάχ, μια νεοσύστατη ομάδα. Τέθηκε επικεφαλής της κινητοποίησης μαχητών στην κοιλάδα Μπεκάα της χώρας.

Μέχρι το 1985, ο Νασράλα μετακόμισε στην πρωτεύουσα Βηρυτό και έγινε αναπληρωτής επικεφαλής της περιοχής. Αργότερα, ανέλαβε το ρόλο του επικεφαλής, επιφορτισμένος με την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Σούρα της ομάδας.

Ηγεσία της Χεζμπολάχ

Ο Νασράλα έγινε γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ στις 16 Φεβρουαρίου 1992, μετά τη δολοφονία του προκατόχου του Αμπάς αλ-Μουσάουι σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Υπό την ηγεσία του Νασράλα, η Χεζμπολάχ ξεκίνησε μια σειρά από στρατηγικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, με αποκορύφωμα την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο το 2000 μετά από 22 χρόνια κατοχής.

Το 2004, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση μιας μεγάλης ανταλλαγής κρατουμένων με το Ισραήλ, που οδήγησε στην απελευθέρωση εκατοντάδων Λιβανέζων και Αράβων κρατουμένων.

Ο ρόλος του στην εξασφάλιση της αποχώρησης του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο του χάρισε τοπικά τον τίτλο του «ηγέτη της αντίστασης», ιδίως μετά τη μετέπειτα αντιπαράθεση της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Λιβάνου το 2006.

Οι πύρινες ομιλίες και η δέσμευσή του να ανταποδίδει τις ισραηλινές επιθέσεις, ιδίως για την υπεράσπιση των Παλαιστινίων, ενίσχυσε περαιτέρω τη δημοτικότητά του σε ολόκληρο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο.

Ωστόσο, η δημοτικότητα του Νασράλα μειώθηκε λόγω της υποστήριξης της Χεζμπολάχ προς την Συριακή κυβέρνηση κατά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο οποίος ξέσπασε το 2011.

Το κύρος του ανέκαμψε στον απόηχο της επιχείρησης «Κατακλυσμός της Αλ Αξά» που εξαπέλυσαν παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, εναντίον ισραηλινών οικισμών κοντά στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, που πλησιάζει τώρα στην πρώτη της επέτειο, είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 137.000 παλαιστινιακές απώλειες.

Ο Νασράλα κήρυξε το άνοιγμα ενός «μετώπου στο νότιο Λίβανο για την υποστήριξη της παλαιστινιακής αντίστασης», υποσχόμενος σε διάφορες ομιλίες ότι η προσπάθεια αυτή θα παραμείνει ενεργή μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Η αναφερόμενη δολοφονία του έρχεται την ώρα που η Γαλλία και οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μεσολάβηση μιας προσωρινής εκεχειρίας 21 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για διπλωματικές λύσεις τόσο στα μέτωπα του Λιβάνου όσο και στη Γάζα.

Related Articles

Back to top button