Κόσμος

Επιστολή «πονοκέφαλος» της Μαρίας Καρυστιανού στις επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου

Ηλεκτρονική επιστολή με αποδέκτες την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, αλλά και τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης της Κομισιόν, Ντιντιέ Ρέιντερς έστειλε η Μαρία Καρυστιανού. Σύμφωνα με τον ιστότοπο  Euractiv, η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών, καλεί τους ηγέτες της Ε.Ε. να σκεφτούν δύο φορές να δώσουν στο νέο Κολλέγιο των Επιτροπών το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών στον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

Πώς είναι δυνατόν η Ε.Ε. να αναθέτει και να εμπιστεύεται τέτοιες κρίσιμες θέσεις μεγάλης ευθύνης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ανάπτυξη των μεταφορών σε πολιτικούς, που συνδέονται με μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει πλήρως σε αυτόν τον τομέα της ασφάλειας εντός της χώρας της; διερωτάται η κ. Καρυστιανού.

Η ίδια θυμίζει τα πρόσφατα τρομακτικά περιστατικά στον ελληνικό σιδηρόδρομο γράφοντας ότι «την περασμένη εβδομάδα, ένα δέντρο μπήκε στην καμπίνα ενός τρένου με εκατοντάδες ταξιδιώτες και δύο τρένα σταμάτησαν την τελευταία στιγμή μόλις συνειδητοποίησαν ότι κατευθύνονταν προς αντίθετες κατευθύνσεις σε μια γραμμή». 

Η Μαρία Καρυστιανού, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υπενθυμίζει ότι εκείνος είχε σπεύσει πέρυσι να αποδώσει την τραγωδία σε «ανθρώπινο λάθος» «πριν καν ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα […] Υπενθυμίζω επίσης ότι οι επίσημες αρχές αμέσως μετά το περιστατικό προσπάθησαν να συγκαλύψουν και να εξαφανίσουν όλα τα στοιχεία από τον τόπο του περιστατικού: Αυτό περιλαμβάνει χημικά στοιχεία και ανθρώπινα λείψανα».

Η κ. Καρυστιανού ανέφερε επίσης ότι πριν το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προτείνει τον απερχόμενο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για Επίτροπο εξέλεξε και την ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπεργκ, πρόεδρο της επιτροπής μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (TRAN). Σύμφωνα με τον κ. Καρυστιανού, η διπλή αυτή εκπροσώπηση εγείρει ανησυχίες για «πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων και για το κατά πόσον μπορεί να διατηρηθεί η απαραίτητη αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία».

Σημειώνεται ότι την επόμενη Τετάρτη η Μαρία Καρυστιανού θα μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο προσκεκλημένη της ευρωομάδας της Αριστεράς. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, σχολίασε πως η παραπάνω επιστολή της προέδρου των θυμάτων «επαναφέρει τον δίκαιο αγώνα της για απονομή δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών στην Ευρώπη. 

Τις καλεί να αναγνωρίσουν έστω και τώρα ότι είναι ανεπίτρεπτο λάθος να αναλάβει ο κ. Τζιτζικώστας το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Μεταφορών. Ότι εδώ υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Ότι βάζουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα, τόνισε ο κ. Αρβανίτης.

Related Articles

Back to top button