Θεσσαλία

Αρνητική η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην πλήρη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων για την ΑΓΕΤ

 

Τα σχέδια της Περιφέρειας για το φράγμα Βρυσιών Φαρσάλων και για το στεγαστικό πρόβλημα νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2025

Αρνητικά στη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων της πολυεθνικής εταιρίας ΑΓΕΤ, γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής, στη σημερινή συνεδρίαση του Σώματος.

Αναλυτικότερα, ομόφωνα αρνητική στα τρία από τα τέσσερα αιτήματα της ΑΓΕΤ, ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, κατά την σημερινή του συνεδρίαση στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε το αίτημα της ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ για τροποποίηση της υπάρχουσας ΑΕΠΟ σχετικά με την χρήση πρώτων υλών και καυσίμων καθώς και την μεταφορά SRF. Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η μεταφορά εναλλακτικών πρώτων υλών με πλοία, καθώς κρίθηκε φιλοπεριβαλλοντική και οικονομικότερη η διακίνηση τους με αυτόν τον τρόπο, για την παραγωγή τσιμέντου. Στην εισήγηση του ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Φώτης Λαμπρινίδης ανέφερε ότι η «Περιφέρεια είναι θετική μόνο στην δυνατότητα μεταφοράς εναλλακτικών πρώτων υλών με πλοία και αρνητική στην δυνατότητα μεταφοράς εναλλακτικών καυσίμων με πλοία, στην αύξηση του ορίου καύσης εναλλακτικών καυσίμων και στην αύξηση του ορίου εκπομπής Ολικού Οργανικού Άνθρακα. Ακόμη η Υπηρεσία Περιβάλλοντος εισηγείται την τροποποίηση όρων της Απόφασης για να συμπεριλάβει την υποχρέωση της Εταιρείας να αναλάβει εκπόνηση μελέτης διασποράς αέριων ρύπων κατά το πρώτο έτος εφαρμογής των νέων όρων, ενώ η Υπηρεσία Ανάπτυξης προσθέτει προτάσεις που αναφέρονται στην τήρηση νομοθεσίας για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, εγκατάσταση συστήματος απόσμησης, έλεγχος των εκπομπών σκόνης και αιωρούμενων σωματιδίων».

Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων της Μαγνησίας

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρευρέθηκαν και πήραν το λόγο εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων. Εκ μέρους της δημοτικής κίνησης «Ενεργοί Πολίτες» Βόλου ο κ.Μάρκος Βαξεβανόπουλος, ανέφερε ότι « για 9 χρόνια η ΑΓΕΤ καίει σκουπίδια στον τόπο μας» και ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη στήριξη της Περιφέρειας στο αίτημα για μετεγκατάσταση της επιχείρησης». Στα αυξημένα ποσοστά καρκίνου στην περιοχή της Μαγνησίας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Αλέξανδρος Πανταζής, ενώ από την Πολιτική Γραμματεία του Μέρα 25 η κ. Φαίη Τζανετουλάκου, ευχαρίστησε την Περιφερειακή Αρχή που της δίνεται βήμα, καθώς η προηγούμενη Αρχή δεν το συνήθιζε και εξήγησε γιατί πρέπει να απαγορευθεί η καύση όλων των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Και η ίδια έθεσε το αίτημα μετεγκατάστασης της Επιχείρησης.

Τεχνικό πρόγραμμα

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε, επίσης κατά πλειοψηφία, το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2025, ενώ εγκρίθηκε και η τροποποίησή του σε σχέση με τις χωρικές επενδύσεις. Αναλύθηκε η εφαρμογή Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) στις περιοχές της Πύλης και των Αγράφων, τα οποία αφορούν στο πρόγραμμα της Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στη Θεσσαλία.

Η Περιφέρεια διερευνά τρόπους συνδρομής στο στεγαστικό πρόβλημα νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Στην πρόθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να διερευνήσει κάθε δυνατότητα, ώστε να συμβάλει στο στεγαστικό πρόβλημα νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, μετά από σχετική επερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσου Τσιαπλέ.

Στο ερώτημα «εάν η Περιφέρεια προτίθεται να ενεργοποιήσει εκείνες τις διατάξεις που τις δίνει ο νόμος ν.4483/2017, ώστε να παρέχει επίδομα στέγασης, σίτισης σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, να συμβάλει οικονομικά στην ενοικίαση δωματίων ξενοδοχείων για τη διαμονή τους, για το πρώτο διάστημα και σε συνεργασία με την κυβέρνηση και δήμους να αξιοποιηθούν όπου υπάρχουν κλειστά ξενοδοχεία, για την στέγαση εκπαιδευτικών», ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι πέραν των προβλεπόμενων ενεργειών, βρίσκεται σε εξέλιξη και συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δανειοδότηση, ώστε να κατασκευαστούν συγκροτήματα κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. «Προσανατολιζόμαστε σε ένα δεσμευτικό δάνειο συνομιλώντας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εταιρίες για να φτιαχτούν κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο» ανέφερε.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Μαρία Γαλλιού πρόσθεσε ότι «εξειδικεύονται ο τρόπος παροχής σίτισης και καταλύματος διαμονής και καθορίζεται το ύψος του χρηματικού επιδόματος. Σε ρεαλιστική βάση προτιθέμεθα να διερευνήσουμε το θέμα μέσα από μια συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, την εξέταση της δυνατότητας συνδρομής των δήμων και προφανώς της δικής μας οικονομικής δυνατότητας».

Φράγμα Βρυσιών Φαρσάλων-Δίκτυα άρδευσης

Σε άλλη επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Γαλλιού προέβη σε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την πορεία υλοποίησης του έργου κατασκευής φράγματος στα Βρυσιά Φαρσάλων. Σύμφωνα με την κ. Γαλλιού «μετά τη θεομηνία Daniel και Elias που έπληξαν και την περιοχή των Βρυσιών Φαρσάλων, μεγάλο μέρος των εργασιών που είχαν υλοποιηθεί υπέστησαν βλάβες και η συνέχιση των εργασιών κατέστη αδύνατη, μέχρι τους καλοκαιρινούς μήνες του 2024, όπου έγινε επανεκκίνηση των εργασιών και το έργο εκτελείται κανονικά, από τα μέσα Αυγούστου του 2024. Εξελίσσονται κανονικά οι εργασίες σκυροδέτησης τοιχίου και έχουν ολοκληρωθεί οι χωματουργικές εργασίες. Το έργο μπορεί να δουλευτεί μέχρι τα τέλη του Φθινοπώρου. Μετά λόγω της φύση του έργου δεν μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες. Θα συνεχιστούν από την άνοιξη του 2025 και μέχρι το Φθινόπωρο αναμένεται να δοθεί το έργο στη διάθεση των συμπολιτών μας».

Σχετικά με τη μη κατασκευή των πεδινών ταμιευτήρων και δικτύων άρδευσης, στις περιοχές της Κοιλάδας και των Αγίων Αναργύρων Λάρισας (επερώτηση ΛΑΣΥ), η κ. Γαλλιού ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ««η λιμνοδεξαμενή θα έχει την δυνατότητα να αρδεύει έκταση 6.000 στρέμματα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένει την ολοκλήρωση των μελετών και παρακολουθεί στενά την πορεία τους, έτσι ώστε όταν θα προκύψει και ο προϋπολογισμός του έργου να βρεθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο και να δημοπρατηθούν τα έργα».

Λοιπά θέματα

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τροποποίηση του Οργανισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας που προβλέπει τη δημιουργία Αυτοτελών Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας και Κρατικής Αρωγής (ναι από «Πρωτοβουλία», «Ενωμένοι Θεσσαλοί», λευκό από «Συμμαχία Πολιτών», κατά από ΛΑΣΥ), εγκρίθηκε ομόφωνα ο ορισμός εκπροσώπων για υπογραφή επιταγών – εντολών μεταφοράς ποσών καθώς και για πρόσβαση στο Web Banking των λογαριασμών στη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας για τα προγράμματα DAPHNE και HEALTH – HUB, η Εβδομάδα πρόληψης και ευαισθητοποίησης, με έξοδα του ΕΟΔΥ, αντικαταστάθηκαν δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΠΟΛ λόγω θανάτου και παραίτησης προηγούμενων μελών του, εγκρίθηκε η δωρεά δύο απινιδωτών στο 404 ΓΣΝ και στο 303 ΠΕΒ. Στο τέλος της συνεδρίασης το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για παράταση του Κτηματολογίου σε Μαγνησία και Σποράδες.

The post Αρνητική η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην πλήρη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων για την ΑΓΕΤ appeared first on TrikalaNews.

Related Articles

Back to top button