Κόσμος

Ινδία: Συλλήψεις δεκάδων ακτιβιστών σε πορεία για το κλίμα

Ένας γνωστός Ινδός περιβαλλοντικός ακτιβιστής συνελήφθη από την αστυνομία έξω από το Νέο Δελχί, το βράδυ της Δευτέρας, στο τέλος μιας μονοήμερης πορείας διαμαρτυρίας για το κλίμα αναφέρουν διεθνή μέσα.

Ο 58χρονος Σόναμ Βανγκτσούκ και 100 υποστηρικτές του αποκλείστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις σε ένα μεγάλο αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην πρωτεύουσα της Ινδίας, αφού είχαν περπατήσει σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα διαδηλώνοντας για περισσότερη προσοχή στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής στην ορεινή περιοχή Λαντάκ, στα σύνορα της Ινδίας με την Κίνα, και περισσότερη πολιτική αυτονομία.

Οι διαδηλωτές σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μια ειρηνική συγκέντρωση στο Νέο Δελχί, αύριο Τετάρτη, ημέρα που συμπίπτει με τα γενέθλια του ήρωα της ανεξαρτησίας της χώρας Μαχάτμα Γκάντι.

Η περιοχή Λαντάκ βρίσκεται στο εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένο σύνορο μεταξύ Ινδίας, Πακιστάν και Κίνας, περιοχή διεκδικήσεων και των τριών πλευρών, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι παγετώνες στην ορεινή περιοχή λιώνουν και αυξάνονται σε συχνότητα φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Αυτή τη στιγμή η Λαντάκ διοικείται απευθείας από την κυβέρνηση Μόντι, με τον Βανκγτσούκ να πρωτοστατεί σε μια εκστρατεία που ζητά να μεταφερθεί η διοίκησή της στις τοπικές αρχές, προκειμένου αυτές να φροντίσουν καλύτερα την διατήρηση του εύθραυστου οικοσυστήματος της περιοχής, δίνοντας στους ντόπιους περισσότερο έλεγχο στις περιβαλλοντικές πολιτικές.

«Η ίδια η γη μας απειλείται», τόνισε ο ακτιβιστής, τον περασμένο μήνα, όταν ξεκίνησε η πορείς διαμαρτυρίας προς το Νέο Δελχί. «Περπατάμε γιατί πρέπει, γιατί η σιωπή δεν είναι πλέον επιλογή», τόνισε.

Ο ηγέτης της ινδικής αντιπολίτευσης Ραχούλ Γκάντι καταδίκασε τις συλλήψεις ως «απαράδεκτη» παραβίαση των δικαιωμάτων των διαδηλωτών. «Γιατί κρατούνται ηλικιωμένοι πολίτες στα σύνορα του Δελχί; Επειδή υπερασπίζονται το μέλλον της Λαντάκ;», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Related Articles

Back to top button