Κόσμος

Το Ιράν εξαπέλυσε τουλάχιστον 500 πυραύλους κατά του Ισραήλ – Στα καταφύγια οι πολίτες, φωτιές στο Τελ Αβίβ

Το Ιράν εξαπέλυσε τουλάχιστον 500 πυραύλους κατά του Ισραήλ – Στα καταφύγια οι πολίτες, φωτιές στο Τελ Αβίβ

Το Ιράν ξεκίνησε πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ το απόγευμα της Τρίτης (01/10/2024) με τις σειρήνες να ηχούν σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το IDF.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το Ιράν έχει εξαπολύσει τουλάχιστον 500 πυραύλους κατά του Ισραήλ σύμφωνα με την Jerusalem Post ενώ όπως έχει γίνει γνωστό υπάρχει και δεύτερο κύμα πυραύλων.

Ο κόσμος στο Ισραήλ σπεύδει στα καταφύγια ενώ οι Αρχές έχουν δώσει οδηγίες στον κόσμο να ακολουθούνται πιστά τα πρωτόκολλα σε αυτές τις περιπτώσεις. «Ζητείται από τους πολίτες να υπακούσουν στις οδηγίες της και όταν ηχήσει συναγερμός, πρέπει να εισέλθετε στην προστατευόμενη περιοχή και να περιμένετε εκεί μέχρι περαιτέρω οδηγίες», ανέφεραν οι IDF.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna δημοσίευσε βίντεο με πυραύλους να πετούν πάνω από τον ουρανό της Τεχεράνης. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ηχούν σε όλο το Ισραήλ.

Ιρανικοί πύραυλοι που κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ καταρρίφθηκαν πριν από λίγο πάνω από την Ιορδανία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ. Προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα.

Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

REUTERS/Ammar Awad

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε «πυραύλους στο Τελ Αβίβ» στο Ισραήλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

EUTERS/Amir Cohen

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή.

Το Ιράν σύμφωνα με αναλυτές στοχεύει τρεις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και «ένα αρχηγείο μυστικών πληροφοριών βόρεια του Τελ Αβίβ», το οποίο είπε ότι έχει εκκενωθεί, όπως ανέφεραν νωρίτερα σήμερα Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει από νωρίς το απόγευμα (01/10/2024) το Ισραήλ ότι επίκειται πυραυλική επίθεση από το Ιράν. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τα συστήματα αεράμυνάς του βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει επικείμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ», είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά από έγκυρα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το CNN, το ABC και το Axios, επικαλούμενα αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Επιπλέον οι New York Times, επικαλούμενοι Ισραηλινούς αξιωματούχους ανέφεραν πως η ιρανική επίθεση «θα γίνει σε 3 αεροπορικές βάσεις και ένα αρχηγείο υπηρεσίας πληροφοριών» βόρεια του Τελ Αβίβ, ενώ την προσδιόρισε πως θα εκδηλωθεί χρονικά εντός των ερχομένων 12 ωρών.

Δυτική πηγή τόνισε στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους και όχι με drones ή πυραύλους cruise.

To άρθρο Το Ιράν εξαπέλυσε τουλάχιστον 500 πυραύλους κατά του Ισραήλ – Στα καταφύγια οι πολίτες, φωτιές στο Τελ Αβίβ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button