Κόσμος

Συμβόλαιο 6,9 δισ. δολαρίων για βόμβες GBU-39B ανέθεσε στην Boeing το Πεντάγωνο

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία με την Boeing για την προμήθεια βομβών μικρής διαμέτρου (SDB). Το συμβόλαιο των 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει παραδόσεις για «στρατιωτικές πωλήσεις στο εξωτερικό» και συγκεκριμένα, στην Ουκρανία, την Ιαπωνία και τη Βουλγαρία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο.

Οι βόμβες μικρής διαμέτρου «Increment One», γνωστές και ως βόμβες GBU-39B, θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Boeing στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, με το συμβόλαιο να προβλέπει την παραγωγή του συνόλου τους έως τον Δεκέμβριο του 2035. Το συμβόλαιο ανακοινώθηκε μαζί με μια σειρά νέων συμφωνιών του Πενταγώνου συνολικού ύψους άνω των 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε παραγωγή από το 2005 και σε υπηρεσία από το 2006, οι βόμβες ολίσθησης με καθοδήγηση ακριβείας, βάρους 113 κιλών, μπορούν να οπλίσουν αρκετούς τύπους αεροσκαφών, με προγραμματισμένη μελλοντική ενσωμάτωση σε μη επανδρωμένα συστήματα αέρος. Τα πυρομαχικά έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται σε στατικούς στόχους, όπως αποθήκες καυσίμων και οχυρά καταφύγια.

Η Ουκρανία έχει λάβει βόμβες μικρής διαμέτρου GBU-39B από την Ουάσιγκτον σε προηγούμενες δωρεές στρατιωτικής βοήθειας. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, το Κίεβο έχει τροποποιήσει τα μαχητικά MiG-29 ώστε να μπορούν να μεταφέρουν οκτώ τέτοιες βόμβες.

Το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία, μεταξύ άλλων, έχουν αγοράσει στο παρελθόν SDB από τις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε άλλα 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, εξαντλώντας το υπόλοιπο των κονδυλίων που είχαν προηγουμένως εγκριθεί από το Κογκρέσο. Η ανακοίνωση του Μπάιντεν έγινε στη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Ουάσιγκτον, κατά την οποία ο τελευταίος προσπάθησε να συγκεντρώσει υποστήριξη στο «σχέδιο νίκης» του για τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Το σχέδιο Ζελένσκι έτυχε «χλιαρής υποδοχής», σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Ουκρανός ηγέτης δεν μπόρεσε να πείσει τους Αμερικανούς υποστηρικτές του να συμφωνήσουν στο κύριο αίτημά του και να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία. Αντίστοιχες πληροφορίες μετέδωσαν και άλλα μεγάλα μέσα, όπως το Bloomberg και ο βρετανικός Economist.

Ενώ οι ΗΠΑ συνέχισαν να παρέχουν δισεκατομμύρια στρατιωτικής υποστήριξης στο Κίεβο, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να είναι «επιφυλακτική στο να κάνει κινήσεις που η Μόσχα θα μπορούσε να εκλάβει ως κλιμάκωση», ανέφερε η WSJ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει επανειλημμένα πει ότι η παροχή όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία απλώς παρατείνει τη σύγκρουση και δεν θα αλλάξει την τελική έκβασή της.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν εισηγήθηκε μια αλλαγή στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα για να ορίσει ότι «η επίθεση εναντίον της Ρωσίας από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους» θα θεωρείται ως «κοινή επίθεση» και επομένως θα υπερβαίνει το «πυρηνικό κατώφλι».

Εκτιμάται ότι η αναθεώρηση αυτή μπορεί να καλύπτει μια πιθανή ουκρανική επίθεση σε ρωσικό έδαφος με όπλα που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή τη Γαλλία.

Related Articles

Back to top button