Κόσμος

Ουκρανία: Πιστοί έσωσαν τον καθεδρικό ναό του Τσερκάσι από επίθεση παρακρατικών

Εκατοντάδες πιστοί προσέτρεξαν να υπερασπιστούν την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC) και συγκεκριμένα τον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Τσερκάσι της Κεντρικής Ουκρανίας το βράδυ της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου, μετά από αναφορές για επικείμενη κατάληψη από άγνωστα άτομα με στολές παραλλαγής.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι επιδρομείς συγκεντρωμένοι σε ομάδες 20-30 ατόμων εντοπίστηκαν σε γειτονιές της περιοχής κοντά στον καθεδρικό ναό, και κινήθηκαν με αυτοκίνητα για να επιτεθούν στον Ναό, αλλά έφυγαν όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με το μεγάλο αριθμό υπερασπιστών της UOC που συγκεντρώθηκαν έξω από την Εκκλησία.

Χθες, Τρίτη, το πρωί, ο Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κανίβ Θεοδόσιος ευχαρίστησε τους πιστούς για τις προσευχές και την αφοσίωσή τους στην Εκκλησία και προειδοποίησε για νέες επιθέσεις, καθώς μετά την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την ουκρανική βουλή, μια νέα κοινότητα καταχωρήθηκε στη νόμιμη διεύθυνση του Καθεδρικού Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με αναφορές στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU).

Ξεχωριστά, ο επίσκοπος απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών: τον κυβερνήτη, τους επικεφαλής της SBU και την Αστυνομία στην περιοχή Τσερκάσι και ζήτησε την προστασία των ενοριτών και του καθεδρικού ναού από επιθέσεις επιδρομέων.

«Σας ζητώ να αποτρέψετε την αιματοχυσία στην πόλη Τσερκάσι, όπως συνέβη τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν ο Ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου και ένα μοναστήρι κατελήφθησαν με τη βία, με ξυλοδαρμούς λαϊκών και ιερέων…

Σας ζητώ, ως αξιωματούχους στους οποίους έχει ανατεθεί η διατήρηση του νόμου και η υπεράσπιση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών της Ουκρανίας, να προστατέψετε εμάς, τους ενορίτες του καθεδρικού ναού του Αγίου Μιχαήλ, πολίτες της Ουκρανίας, από επιθέσεις επιδρομέων, από νυχτερινές επιθέσεις, από bullying. Σας ζητώ να προστατέψετε την Ορθόδοξη κοινότητά μας στην περιοχή Τσερκάσι από τη βία», πρόσθεσε.

Related Articles

Back to top button