Κόσμος

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Ισραήλ και Ιράν μετά το χθεσινό μπαράζ πυραύλων

Συνεχίζει τις επιθέσεις του στον Λίβανο ο ισραηλινός στρατός, εκδίδοντας νέες εντολές εκκένωσης για πολλές συνοικίες στα νότια προάστια της Βηρυτού, την ώρα που η κυβέρνηση Νετανιάχου υπόσχεται «σθεναρή απάντηση» στο χθεσινό μπαράζ των 180 πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς ισραηλινά εδάφη, απειλώντας με έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε πως «το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος -και θα το πληρώσει», ενώ η Τεχεράνη δήλωσε ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα αντιμετωπιστούν με «τεράστια καταστροφή», εγείροντας φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο.

Στον απόηχο της επίθεσης, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επαίνεσε τον «αμυντικό συντονισμό των ΗΠΑ με το Ισραήλ» ως απάντηση στις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ.

«Μίλησα με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, σήμερα μετά τη σημερινή εξωφρενική επιθετική ενέργεια του Ιράν εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ο Όστιν σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο Υπουργός και εγώ εκφράσαμε αμοιβαία εκτίμηση για τη συντονισμένη άμυνα του Ισραήλ ενάντια σε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν και δεσμευτήκαμε να παραμείνουμε σε στενή επαφή», πρόσθεσε.

Ο Όστιν εξέφρασε επίσης τα «θερμά του συλλυπητήρια» στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης ενόπλων χθες στο Ισραήλ, που άφησε πίσω τις τέσσερις νεκρούς και επτά τραυματίες, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της κατάστησε σαφές, πως η άμεση παρέμβαση των υποστηρικτών του Ισραήλ εναντίον του Ιράν θα είχε ως αποτέλεσμα «ισχυρή επίθεση στις βάσεις και τα συμφέροντά» τους.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τήρησε τους απαραίτητους κανόνες και δεν στοχοποίησε παρά μόνο στρατιωτικές βάσεις», τόνισε ο στρατηγός μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση. «Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», διεμήνυσε.

Το Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στη «νόμιμη άμυνα» εναντίον του Ισραήλ και η δράση του μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, εκτός εάν «το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει» να προβεί σε ενέργειες που θα απαιτήσουν «περαιτέρω ανταπόδοση», ανέφερε παράλληλα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί μέσω X.

Η Ιαπωνία και η Αυστραλία προσχώρησαν σε έναν αυξανόμενο κατάλογο χωρών που καταδικάζουν την επίθεση του Ιράν, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι γαλλικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή έχουν κινητοποιηθεί για να «αντιμετωπιστεί η ιρανική απειλή».

Από την πλευρά τους αμφότεροι οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, Τιμ Γουόλς και Τζ. Ντ. Βανς, που συμμετείχαν στο χθεσινό ντιμπέιτ, υποσχέθηκαν αμφότεροι να σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα, με αντικείμενο την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Πρώτη αναφορά για μάχες στον Λίβανο

Εντωμεταξύ για πρώτη φορά από το βράδυ της Δευτέρας, όταν και ξεκίνησε η «περιορισμένη εισβολή» των ισραηλινών δυνάμεων σε εδάφη του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ έκανε λόγο για μάχες πρόσωπο με πρόσωπο, καθώς όπως υποστήριζε έως τώρα η εισβολή περιορίζονταν σε έντονους βομβαρδισμούς πυροβολικου.

Όπως αναφέρθηκε δυνάμεις της αντιμετώπισαν μια ισραηλινή δύναμη πεζικού που επιχείρησε να διεισδύσει στην πόλη Ονταϊσέχ τα ξημερώματα και «προκάλεσε απώλειες αναγκάζοντάς την να υποχωρήσει».

Η Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι 1.873 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 9.134 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων στη χώρα από τις 8 Οκτωβρίου πέρυσι, ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, συμπεριλαμβανομένων 155.600 που είναι εγγεγραμμένοι σε καταφύγια, ανέφερε στην έκθεσή της.

Την ίδια ώρα, στο άλλο μέτωπο αυτό της Λωρίδας της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιθέσεις σε τρία σχολεία που φιλοξενούν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, αφού ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιούνταν ως κέντρα «διοίκησης και ελέγχου» της Χαμάς.

Εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου

Στο επίπεδο της οικονομίας, οι ανησυχίες για την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή έχουν ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) CLc1 αυξήθηκαν κατά 1,05 δολάρια ή 1,48%, στα 70,86 δολάρια το βαρέλι λόγω των φόβων για πιθανή διακοπή του εφοδιασμού.

Related Articles

Back to top button