Κόσμος

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη Βούχλενταρ στην ανατολική Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη Βούχλενταρ στην ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης Βούχλενταρ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, την ίδια στιγμή που το Κίεβο έδωσε εντολή να αποσυρθούν οι δυνάμεις από την περιοχή, για να μην περικυκλωθούν από τα ρωσικά στρατεύματα.

Τα νέα εδαφικά κέρδη της Μόσχας είναι ενδεικτικά της προσπάθειας να καταλάβουν ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς, στην οποία εντάσσονται οι περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, την ίδια στιγμή που η Ουκρανία πιέζει την Δύση για την παροχή περισσότερων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών. 

Ειδικότερα, η ανατολική στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε ότι έδωσε εντολή για απόσυρση από την Βούχλενταρ προκειμένου τα ουκρανικά στρατεύματα να μην περικυκλωθούν από τον ρωσικό στρατό και «να διατηρήσουν προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό».

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε τη Βούχλενταρ στην ημερησία αναφορά του για τα πεδία των μαχών, ωστόσο ρωσικά κανάλια στο Telegram δημοσίευσαν βίντεο στα οποία φαίνονται στρατεύματα να κρατούν και να υψώνουν ρωσικές σημαίες σε κατεστραμμένα κτίρια.

Planet Labs Inc./via REUTERS

Η πόλη, που προπολεμικά είχε πάνω από 14.000 κατοίκους, έχει καταστραφεί, με τις πολυκατοικίες της σοβιετικής εποχής να μισοστέκονται διαλυμένες και σημαδεμένες από τα πυρά. Η εφημερίδα Moskovsky Komsomolets ανέφερε ότι οι τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις από την 72η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, μια μονάδα γνωστή για την αντίστασή της, εγκατέλειψαν την πόλη αργά χθες.

Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 80% του Ντονμπάς, σημαντικό βιομηχανικό κόμβο όπου ξεκίνησε η σύγκρουση το 2014 όταν η Μόσχα στήριξε φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου στο Κίεβο και την κατάληψη της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Η επίθεση στο Κουρσκ και οι ρωσικές επιτυχίες

Από τότε που η Ρωσία έστειλε τον στρατό της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο πόλεμος διεξαγόταν κυρίως με μονάδες πυροβολικού και χτυπήματα με drones κατά μήκος ενός βαριά οχυρωμένου μετώπου 1.000 χιλιόμετρα, με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών. Όμως τον Αύγουστο, η δυναμική στο πεδίο της μάχης άλλαξε, όταν η Ουκρανία διέβη τα σύνορα στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ σε μια προσπάθεια να εκτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις αλλού και έτσι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να προελαύνουν ταχύτερα από πριν στην ανατολική Ουκρανία.

Planet Labs Inc./via REUTERS

Οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν προς τα δυτικά σε σημαντικά σημεία κατά μήκος των 150 χιλιόμετρα περίπου του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, με το Ποκρόφσκ να αποτελεί επίσης σημαντικό στόχο. Κατέλαβαν το Ουκριάνσκ στις 17 Σεπτεμβρίου και άρχισαν να περικυκλώνουν τη Βούχλενταρ, σε απόσταση περίπου 80 χιλιόμετρα νοτίως του Ποκρόφσκ.

Η Ρωσία με τις τακτικές που εφαρμόζει προσπαθεί να παγιδεύσει και να σφίξει τον κλοιό γύρω από προπύργια των ουκρανικών δυνάμεων. Από την περιοχή έχουν δημοσιευθεί εικόνες από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της πόλης με πυρά πυροβολικού και βόμβες.

Καμία πλευρά δεν έχει αποκαλύψει τις απώλειές της, ωστόσο και οι δύο δηλώνουν ότι η άλλη πλευρά έχει πληρώσει υψηλό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές για την πόλη αυτή. Ο έλεγχος της Βούχλενταρ, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι του ανατολικού και του νότιου μετώπου, είναι σημαντικός διότι θα διευκολύνει την προέλαση της Ρωσίας ενώ προσπαθεί να διεισδύσει βαθύτερα πίσω από τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές.

Ρώσοι μπλόγκερ δήλωσαν ότι η Ρωσία μπορεί τώρα να προσπαθήσει να προχωρήσει προς τη Βέλικα Νοβοσίλκα, που απέχει περίπου 30 χλμ προς τα δυτικά. Η Βούχλενταρ βρίσκεται επίσης κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Κριμαία με την περιοχή του Ντονμπάς. Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν αυτή τη στιγμή το 98,5% της περιφέρειας Λουχάνσκ και το 60% της περιφέρειας Ντονέτσκ.

To άρθρο Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη Βούχλενταρ στην ανατολική Ουκρανία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button