Κόσμος

Απειλές από ΗΠΑ κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ ζήτησε από τις άλλες χώρες να καταδικάσουν το Ιράν και να επιβάλλουν σε βάρος του κυρώσεις.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει το Συμβούλιο να μιλήσει, με μία φωνή, και να καταδικάσει το Ιράν για την απρόκλητη επίθεση κατά μίας άλλης χώρας-μέλους. Και εξίσου σημαντικό είναι να επιβάλλει σοβαρές συνέπειες στους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης για τις πράξεις τους…

Υπό μία ευρεία έννοια το Ιράν ήταν συνεργός στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, μέσω χρηματοδότησης, εκπαίδευσης, ανάπτυξης υποδομών και υποστήριξης στην στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς» ανέφερε η πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Υποστήριξε στη συνέχεια πως μετά την επίθεση της Χαμάς, σχεδόν έναν χρόνο πριν, οι ΗΠΑ έστειλαν καθαρό μήνυμα στο Ιράν: Μην εκμεταλλευτείτε την κατάσταση με τρόπους που μπορεί να ωθήσουν την περιοχή σε ευρύτερο πόλεμο.

Οι Ιρανοί Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης επανειλημμένα αγνόησαν αυτή την προειδοποίηση». Στη συνέχεια προειδοποίησε «έντονα» την κυβέρνηση του Ιράν  πως θα είναι υπεύθυνη για τις πράξεις της ειδικά εάν η Τεχεράνη και οι «αντιπρόσωποί της» προχωρήσουν σε ενέργειες κατά των ΗΠΑ ή νέες δράσεις κατά του Ισραήλ».

Η νέα προειδοποίηση του Ρώσου πρέσβη

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, παρατήρησε πως η Μέση Ανατολή «ολισθαίνει προς έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας» ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας «απλά παρακολουθεί» τις εξελίξεις.

Κατηγόρησε το Ισραήλ πως αντί να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της διπλωματίας, πόνταρε τα πάντα στην χρήση βίας έχοντας στο πλευρό τους Αμερικανούς συνεργούς του που παραλύουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (με την άσκηση βέτο).

Καταδίκασε για άλλη μία φορά την χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο απαιτώντας από τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν άμεσα κάθε χρήση βίας και να αποχωρήσουν από το έδαφος του Λιβάνου.

Related Articles

Back to top button