Θεσσαλία

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Σειρά εκδηλώσεων από 7 έως 10 Οκτωβρίου σε Τύρναβο, Φάρσαλα, Ελασσόνα και Συκούριο διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τον Ε.Ο.Δ.Υ. για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα που σχετίζονται με την προαγωγή της δημόσιας υγείας και ειδικά με την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, συνεργεία του ΕΟΔΥ Β. Ελλάδος σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα υλοποιήσουν παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον HIV/AIDS, τις ηπατίτιδες Β και C και τη σύφιλη. Ο κ. Αποστόλου επισημαίνει ότι «Με την ενημέρωση καταρρίπτουμε μύθους και προκαταλήψεις».

Συγκεκριμένα, μια Κινητή Μονάδα με προσωπικό του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στα εξής σημεία:

Δευτέρα 07/10/2024: Τύρναβος, Κεντρική πλατεία, 10:00-14:00

Τρίτη 08/10/2024: Φάρσαλα, Πλατεία Δημαρχείου, 10:00-14:00

Τετάρτη 09/10/2024: Ελασσόνα, Κεντρική Πλατεία, 10:00-14:00

Πέμπτη 10/10/2024: Συκούριο, Δημαρχείο, 10:00-14:00

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνουν:

1) Δωρεάν και ανώνυμος έλεγχος με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test) για τον ιό HIV, για τις ηπατίτιδες B και C και για τη σύφιλη, σε όσους πολίτες το επιθυμούν, με στόχευση στους νέους, με συμβουλευτική πριν και μετά την εξέταση (pre & post counselling).

2) Ενημέρωση του γενικού πληθυσμού (stand, street action) με διανομή ενημερωτικού υλικού του Ε.Ο.Δ.Υ. και προφυλακτικά στα ειδικά διαμορφωμένα stand στο κέντρο της εκάστοτε πόλης.

3) Ενημερωτική παρέμβαση του πληθυσμού στις πέντε κωμοπόλεις της Π.Ε. Λάρισας, σε συνεργασία με το υγειονομικό προσωπικό της Π.Θ.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η επιστημονική πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της σεξουαλικής υγείας, η έγκαιρη διάγνωση των HIV/AID, σύφιλης και ηπατιτίδων B και C, καθώς και η προώθηση της συστηματικής και ασφαλούς χρήσης προφυλακτικού. Επίσης θα πραγματοποιείται ενημέρωση και διασύνδεση για τη θεραπεία και παρακολούθηση, σε περίπτωση θετικών περιστατικών.

Η Περιφερειακή Αρχή και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, κ. Δημήτρης Κουρέτας, εστιάζουν στην πρόληψη ως το πιο ισχυρό «όπλο» στη μάχη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση του κοινού είναι θεμελιώδους σημασίας ώστε να καταρρίψουμε τους σχετικούς μύθους και τις προκαταλήψεις. Ειδικά για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μέσα από τέτοιες δράσεις, διευκολύνουμε την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την προστασία και τη σημασία της χρήσης προφυλακτικών. Η πρώιμη ανίχνευση και οι τακτικοί έλεγχοι είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διάδοσης, που είναι και το τελικό ζητούμενο στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια υγιέστερη κοινωνία.

The post Περιφέρεια Θεσσαλίας: Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα appeared first on TrikalaNews.

Related Articles

Back to top button