Πολιτική

Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Να αλλάξουν οι αναπτυξιακοί νόμοι

Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Να αλλάξουν οι αναπτυξιακοί νόμοι

Την ανάγκη αλλαγής της λογικής των αναπτυξιακών νόμων έκανε σαφή σήμερα (3.10.2024) ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στο 5ο συνέδριο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, ο οποίος υποστήριξε ότι χρειάζεται η αλλαγή των αναπτυξιακών νόμων, την τελευταία πενταετία έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στο δημοσιονομικό μέτωπο, με αποτέλεσμα η χώρα να στέκεται διεθνώς. Παρ’ όλα αυτά η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας δεν προήλθε μόνο από το δημοσιονομικό μέτωπο αλλά και από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε πως είναι απαραίτητη η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων προκειμένου να καλυφθεί το επενδυτικό κενό.

Το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν θα μας οδηγήσει πουθενά. Η υλοποίηση των προτάσεων Ντράγκι είναι ανέφικτη, καθώς ζητείται από τις πλούσιες χώρες να δανειστούν προκειμένου να επενδύσουν όλοι, πράγμα που πολύ δύσκολα θα προχωρήσει.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, οι αναπτυξιακοί νόμοι στην Ελλάδα δεν ενθαρρύνουν τις μεγάλες επενδύσεις, αλλά μόνο τις μικρές. Θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στάσης στο συγκεκριμένο πεδίο αλλά και στο κομμάτι της ενέργειας.

Ειδικότερα στο κομμάτι των κινήτρων, θα πρέπει να ενισχύονται ιδιαίτερα οι επενδύσεις με μεγάλο αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή, μέσα από φορολογικά κίνητρα και όχι με «χρήματα στο χέρι». Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η θέσπιση φορολογικών κινήτρων θα πρέπει να εγγραφεί στο δημόσιο χρέος, όταν όμως στο δημόσιο χρέος δεν εγγράφονται όλα τα μεγάλα οφέλη που θα προκύψουν από τέτοιου είδους επενδύσεις.

To άρθρο Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Να αλλάξουν οι αναπτυξιακοί νόμοι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button