Κόσμος

Λεκορνού: Η Ρωσία αποτελεί «τη μεγαλύτερη απειλή για τη Γαλλία», ειδικά στην Αφρική

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point, που δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Η ασφάλεια του Ισραήλ δεν είναι διαπραγματεύσιμη», ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνού, δήλωσε ότι η Ρωσία αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για τη Γαλλία. Η συνέντευξη ήρθε παράλληλα με την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Λεκορνού γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το Παρίσι στον τομέα της ασφάλειας.

Όταν ρωτήθηκε για τη μεγαλύτερη απειλή για τη Γαλλία, εξαιρουμένων των τρομοκρατικών ομάδων, ο Λεκορνού δήλωσε: «Σαφώς είναι η Ρωσική Ομοσπονδία». Τόνισε ότι η Μόσχα έχει γίνει «ακόμη πιο επιθετική» φέτος σε σύγκριση με το 2022 και το 2023.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η Ρωσία απειλεί όχι μόνο τα γαλλικά συμφέροντα στην Αφρική, αλλά αποτελεί επίσης άμεσο κίνδυνο για τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε μη γαλλικά εδάφη. Σημείωσε ότι «ο ρωσικός έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας απείλησε να καταρρίψει μια γαλλική περίπολο Rafale».

Επιπλέον, ο Λεκορνού κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμπλέκεται σε «πληροφοριακό πόλεμο» και ότι «στρατιωτικοποιεί νέα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του βυθού και του κυβερνοχώρου».

Ο Γάλλος αρχηγός Άμυνας δεν διευκρίνισε σε ποια επεισόδια αναφερόταν, αλλά τόσο η Ρωσία όσο και το ΝΑΤΟ έχουν αλληλοκατηγορηθεί για επικίνδυνους ελιγμούς στον αέρα.

Τον Μάρτιο, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι τα τζετ της συνόδευσαν δύο γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον, η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι οι προμήθειες όπλων της Γαλλίας στην Ουκρανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη κλιμάκωση.

Επιπλέον, τον Ιανουάριο, η Ρωσία κάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή για την παρουσία «Γάλλων μισθοφόρων» στην Ουκρανία, την οποία η Γαλλία αναγνώρισε αλλά αρνήθηκε ότι διευκόλυνε.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση της πρώτης ομάδας Ουκρανών πιλότων σε Alpha Jets, προπομπό της επερχόμενης εκπαίδευσής τους F-16 στη Ρουμανία.

«Η Γαλλία μόλις ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της πρώτης ομάδας Ουκρανών πιλότων στο Alpha Jet», δήλωσε ο στρατός στο X. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δημοσίευσε επίσης την ανακοίνωση. Οι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονταν από τον Μάρτιο, σημειωνόταν στην ανακοίνωση. Τον Ιούνιο, η Le Monde ανέφερε ότι η Γαλλία είχε επιλέξει 10 Ουκρανούς πιλότους για εκπαίδευση σε Alpha Jets, ένα πρόγραμμα που συντομεύτηκε από τους 18 μήνες που είθισται να διαρκεί σε έξι μήνες.

Συνολικά, η Γαλλία δεσμεύτηκε να εκπαιδεύσει 26 Ουκρανούς πιλότους για δύο χρόνια.

Η Γαλλία καθυστέρησε την απόσυρση των Alpha Jets της ειδικά για αυτήν την εκπαίδευση, η οποία προετοιμάζει τους πιλότους για τη μελλοντική τους εκπαίδευση με αεροσκάφη F-16 στη Ρουμανία. Το Alpha Jet, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 μέσω γαλλογερμανικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ, επρόκειτο να αντικατασταθεί από πιο σύγχρονα αεροσκάφη το 2023.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button