Κόσμος

Ανοίγουν οι κάλπες στην Τυνησία, με τον πρόεδρο Σαΐντ να διεκδικεί την επανεκλογή του

Η ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές στην Τυνησία ξεκίνησε χωρίς πραγματική αντιπολίτευση για τον Καΐς Σαΐντ, ο οποίος εκτιμάται ευρέως ότι θα κερδίσει, καθώς οι πιο εξέχοντες επικριτές του, συμπεριλαμβανομένου ενός βασικού υποψήφιου, βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα, αναφέρει το Al Jazeera.

Τρία χρόνια μετά τη σαρωτική κατάληψη της εξουσίας από τον Σαΐντ, οι εκλογές της Κυριακής θεωρούνται το τελευταίο κεφάλαιο στο πείραμα της Τυνησίας με τη δημοκρατία.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8 π.μ. (07:00 GMT) και θα κλείσουν στις 18:00 (17:00 GMT). Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα πρέπει να ανακοινωθούν το αργότερο την Τετάρτη, αλλά ενδέχεται να γίνουν γνωστά νωρίτερα, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή ISIE.

Η ISIE δήλωσε ότι περίπου 9,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένεται να προσέλθουν, αλλά η σχεδόν βέβαιη νίκη του Σαΐντ, η απαγόρευση και η φυλάκιση αρκετών υποψηφίων της αντιπολίτευσης, καθώς και η οικονομική παρακμή της χώρας έχουν κάνει τους ψηφοφόρους απρόθυμους να προσέλθουν στις κάλπες.

Κατά την προετοιμασία για την ψηφοφορία της Κυριακής, δεν υπήρξαν προεκλογικές συγκεντρώσεις ή δημόσιες συζητήσεις και σχεδόν όλες οι προεκλογικές αφίσες στους δρόμους της πόλης ήταν του Σαΐντ.

Με λίγες ελπίδες για αλλαγή σε μια χώρα βυθισμένη στην οικονομική κρίση, το κλίμα μεταξύ μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος ήταν κλίμα παραίτησης.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με την πολιτική», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP στην Τύνιδα ο Μοχάμεντ, ένας 22χρονος που έδωσε μόνο το μικρό του όνομα για το φόβο της τιμωρίας.

Ούτε ο ίδιος ούτε οι φίλοι του σκόπευαν να ψηφίσουν, είπε, επειδή πίστευαν ότι ήταν «άχρηστο».

Η βορειοαφρικανική χώρα υπερηφανευόταν για περισσότερο από μια δεκαετία ότι ήταν η γενέτειρα των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης κατά της δικτατορίας.

Οι ελπίδες για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, ωστόσο, σύντομα εξανεμίστηκαν αφού ο Σαΐντ ανέλαβε τον έλεγχο της κυβέρνησης το 2021 και αργότερα διέλυσε το κοινοβούλιο, αφού είχε εκλεγεί δημοκρατικά το 2019.

Ακολούθησε καταστολή των διαφωνιών και αρκετοί επικριτές του Σαΐντ από όλο το πολιτικό φάσμα φυλακίστηκαν, προκαλώντας επικρίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι περισσότεροι από «170 άνθρωποι κρατούνται στην Τυνησία για πολιτικούς λόγους ή για την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους».

Μεταξύ των φυλακισμένων αντιπολιτευόμενων προσώπων περιλαμβάνεται ο Μοχάμεντ Γκανούτσι, επικεφαλής του ισλαμιστικής έμπνευσης αντιπολιτευόμενου κόμματος Ennahdha, το οποίο κυριάρχησε στην πολιτική ζωή μετά την επανάσταση.

Φυλακισμένος είναι επίσης ο Αμπίρ Μουσί, επικεφαλής του Ελεύθερου Συνταγματικού Κόμματος, το οποίο οι επικριτές κατηγορούν ότι θέλει να επαναφέρει το καθεστώς που ανατράπηκε το 2011.

Αρκετοί άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία βρίσκονται επίσης πίσω από τα κάγκελα, συμπεριλαμβανομένου του Αγιάτσι Ζαμέλ, ο οποίος καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης την Τρίτη.

Η δεξαμενή σκέψης International Crisis Group δήλωσε την Παρασκευή ότι «ο εθνικιστικός λόγος του προέδρου και η οικονομική δυσπραγία» έχουν «διαβρώσει τον όποιο ενθουσιασμό των απλών πολιτών θα μπορούσαν να αισθάνονται για τις εκλογές».

«Πολλοί φοβούνται ότι μια νέα εντολή για τον Σαΐντ θα επιδεινώσει τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της χώρας, καθώς και θα επιταχύνει την αυταρχική διολίσθηση του καθεστώτος», ανέφερε.

Την Παρασκευή, εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στην πρωτεύουσα Τύνιδα, διαδηλώνοντας κατά μήκος της αυστηρά αστυνομοκρατούμενης λεωφόρου Habib Bourguiba, καθώς ορισμένοι διαδηλωτές έφεραν πλακάτ που κατήγγειλαν τον Σαΐντ ως «Φαραώ που χειραγωγεί το νόμο».

Related Articles

Back to top button