Κόσμος

Νόμπελ Χημείας 2024 στους Ντέιβιντ Μπέικερ, Ντέμη Χασάμπη και Τζον Τζάμπερ

Σε τρεις επιστήμονες που με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης κατάφεραν να «σπάσουν» τον κώδικα σχεδόν όλων των γνωστών πρωτεϊνών, ανοίγοντας τεράστιες δυνατότητες για την παραγωγή νέων φαρμάκων και την πράσινη χημική βιομηχανία, απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Χημείας για το 2024.

Συγκεκριμένα, η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το φετινό βραβείο από κοινού στον Ντέιβιντ Μπέικερ για τον υπολογιστικό σχεδιασμό εντελώς νέων ειδών πρωτεϊνών και στους Ντέμη Χασάμπη και Τζον Τζάμπερ για την πρόβλεψη των πολύπλοκων δομών των πρωτεϊνών, με τη χρήση του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης AlphaFold2, πρόβλημα που παρέμενε άλυτο εδώ και 50 χρόνια.

Ο Ντέιβιντ Μπέικερ γεννήθηκε το 1962 στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Πήρε το PhD του το 1989 από το University of California, Berkeley και είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Ο Ντέμης Χασάμπης γεννήθηκε το 1976 στο Λονδίνο, από πατέρα κυπριακής και μητέρα κινεζικής καταγωγής. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 2009 από το University College London. Είναι ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας DeepMind, η οποία μετέπειτα αγοράστηκε από την Google.

Ο Τζον Μ. Τζάμπερ γεννήθηκε το 1985 στο Λιτλ Ροκ των ΗΠΑ. Πήρε το PhD του το 2017 από το University of Chicago και είναι ανώτερος ερευνητής στο Google DeepMind στο Λονδίνο.

Related Articles

Back to top button