Πολιτική

Πως προχωρά η αξιοποίηση των ακινήτων της Εκκλησίας

Πως προχωρά η αξιοποίηση των ακινήτων της Εκκλησίας

Συνεχίζεται η προσπάθεια της Εκκλησίας Ελλάδος να αξιοποιήσει το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει στα Νότια Προάστια.

Στο έργο της Εκκλησίας σημαντικό εμπόδιο έχει σταθεί πολλές φορές ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Κάτι ωστόσο που αναμένεται να αλλάξει καθώς ήδη οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία για τα συνολικά 362 στρέμματα που διεκδικούσαν στη Βουλιαγμένη. Την ώρα που συνεχίζει να αποτελεί αγκάθι η υπόθεση της Φασκομηλιάς και του εκκλησιαστικού ακινήτου στο Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης.

Από τα συνολικά 362 στρέμματα που διεκδικούσαν και οι δύο πλευρές, τελικά αποφασίστηκε ο Δήμος να αποκτήσει το 33,4%, δηλαδή τα 121 τ.μ. τα οποία θα μετατρέψει από οικοδομήσιμους χώρους σε χώρους πρασίνου. Τα υπόλοιπα ωστόσο 241 στρέμματα θα περάσουν στην Εκκλησία, η οποία μπορεί να αξιοποιήσει τα 214 με τους υφιστάμενους όρους δόμησης που είναι πολύ χαμηλοί καθώς διαμορφώνονται στο 0,2 και 0,4.

Βλέψεις για την εξαιρετικά προνομιούχο περιοχή της Φασκομηλιάς, η οποία βρίσκεται πάνω από τη Λίμνη της Βουλιαγμένης, διατηρεί επίσης η Εκκλησία της Ελλάδος, κάτι που δεν αποτελεί μυστικό τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και γενικά από πλευράς Εκκλησίας. Περιοριστικό παράγοντα, βέβαια, στις προθέσεις της Εκκλησίας για αξιοποίηση της έκτασης, όπου η ίδια διατηρεί την ολική κυριότητα, αποτελεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του 2003 για την προστασία της Λίμνης της Βουλιαγμένης, το οποίο ορίζει ότι στη συγκεκριμένη έκταση μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο φυτεύσεις.

Επί της ουσίας η Φασκομηλιά είναι η έκταση των παλαιών «Βουλευτικών», η οποία επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχε επιχειρηθεί να παραχωρηθεί σε βουλευτές για να χτίσουν πολυτελείς κατοικίες. Ωστόσο η πρόθεση αυτή δεν μετουσιώθηκε σε πράξη.

Ένα ακόμη ακίνητο που αποτελεί μήλο της έριδος μεταξύ των δύο πλευρών είναι το το Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης, το οποίο ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Το ακίνητο βρίσκεται σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακριβώς δίπλα στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Από σχετική διαδικασία, πλειοδότης αναδείχθηκε ο Βίκτωρας Ρέστης, με τον ίδιο να επιδιώκει να αξιοποιήσει την έκταση για την ανέγερση ήπιων περιβαλλοντικά πολυτελών κατοικιών και μικρής τουριστικής μονάδας. Όταν μάλιστα έγινε ο διαγωνισμός, το ακίνητο προσέλκυσε το ενδιαφέρον σημαντικών επενδυτικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Πρόκειται συγκεκριμένα για μια έκταση συνολικά 90 στρεμμάτων, από τα οποία τα 17 στρέμματα ανήκουν πλέον στον εφοπλιστή. Στα 17 στρέμματα ο επενδυτής επιτρέπεται να αναγείρει ήπιες περιβαλλοντικά πολυτελείς κατοικίες και ένα μικρό ξενοδοχείο. Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατά το παρελθόν αντιστάθηκε σθεναρά στην προσπάθεια αξιοποίησης της εν λόγω έκτασης, κάνοντας λόγο ότι δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με Προεδρικά Διατάγματα, αλλά και με το ΣτΕ κάτι άλλο πέρα από προνοιακή εγκατάσταση.

Μια ακόμη προσπάθεια αξιοποίησης των εκκλησιαστικών ακινήτων αποτελεί το deal με την Τεχνική Ολυμπιακή, η οποία έχει αναλάβει να αξιοποιήσει μια σειρά οικοπέδων στα Νότια Προάστια και συγκεκριμένα στη Βουλιαγμένη με σκοπό να αναγείρει κατοικίες. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχωρά στην ανέγερση τεσσάρων κατοικιών σε ακίνητο εμβαδού 1.342 τ.μ., επί της οδού Αλέκου Παναγούλη 6, στη Βουλιαγμένη. Το ποσοστό αντιπαροχής που θα λάβει ανέρχεται σε 43%.

Στην ίδια περιοχή επίσης, συνεχίζει τις οικιστικές της επενδύσεις, καθώς έχει αναλάβει σε οικόπεδο εμβαδού 970,16 τ.μ., που ανήκει επίσης στην Εκκλησία, την ανέγερση ακόμη τεσσάρων κατοικιών. Το οικόπεδο βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιακή θέση, κάτω από τον λόφο της Φασκομηλιάς και πολύ κοντά στη Λίμνη της Βουλιαγμένης, επί των οδών Αργοναυτών και Σαπφούς, εντός του οικιστικού τετραγώνου 81.

To άρθρο Πως προχωρά η αξιοποίηση των ακινήτων της Εκκλησίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button