Κόσμος

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί το Ισραήλ να μην απαγορεύσει τις δραστηριότητες της UNRWA

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην ψήφιση νομοσχεδίου που έχει στόχο να απαγορεύσει τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μία ημέρα αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο το Τελ Αβίβ έχει κηρύξει «ανεπιθύμητο», απηύθυνε την ίδια έκκληση.

Η συζήτηση αφορά δύο νομοσχέδια -για την απαγόρευση δραστηριοτήτων στο Ισραήλ και για την άρση της ασυλίας των εργαζομένων της UNRWA– που εγκρίθηκαν την Κυριακή από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ και τα οποία έχουν στόχο να τερματίσουν τις δραστηριότητες και να ακυρώσουν το καθεστώς της Υπηρεσίας στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη.

Με τα δύο νομοσχέδια, το Τελ Αβίβ σκοπεύει να απαγορεύσει σε Ισραηλινούς αξιωματούχους να συναντώνται με υπαλλήλους της UNRWA και να τους χορηγούν βίζα ή οικονομικά προνόμια. Εκτός από αυτό, οι αρχές του Ισραήλ σχεδιάζουν να κινήσουν ποινικές υποθέσεις εναντίον υπαλλήλων της UNRWA που είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένης στην ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα, η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, σε μια σπάνια κίνηση για τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία» το ισραηλινό νομοσχέδιο το οποίο ενδέχεται να αλλάξει το νομικό καθεστώς της UNRWA και εκτίμησε πως αν εγκριθεί σε νόμο η UNRWA ενδέχεται να δυσκολεύεται στην επικοινωνία της με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ενώ είναι πιθανό «να καταργηθούν τα προνόμια και η διπλωματική ασυλία που χαίρουν οι οργανώσεις και οι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ σε όλο τον πλανήτη».

«Τα ισραηλινά νομοσχέδια που απαγορεύουν τις δραστηριότητες της UNRWA προκαλούν ανησυχίες, καθώς εάν εγκριθούν, θα διακυβεύσουν τις παραδόσεις βοήθειας όχι μόνο σε ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και σε πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες», ανέφερε από την πλευρά του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια.

«Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει το δικαίωμα να επιβάλλει αυθαίρετες απαγορεύσεις στις δραστηριότητες των εξειδικευμένων υπηρεσιών του ΟΗΕ. Συνάδελφοι, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», τόνισε και πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και «θα έχει τις πιο αρνητικές συνέπειες τόσο για τη Μέση Ανατολή όσο και για ολόκληρο το σύστημα του Οργανισμού».

Στη Λωρίδα της Γάζας η παράδοση βοήθειας δεν μπορεί να γίνει χωρίς την UNRWA, τόνισε ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ, ζητώντας από το Ισραήλ να ακυρώσει τα σχέδιά του «να ποινικοποιήσει τις δραστηριότητες της υπηρεσίας» και να κλείσει τα γραφεία της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Αλγερία, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έπειτα από πρωτοβουλία της οποίας συγκλήθηκε η συνεδρίαση, υπενθύμισε ότι «οι ισραηλινές αρχές εδώ και χρόνια έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την επιθυμία και τη βούλησή τους να εξαρθρώσουν την UNRWA» η οποία αποτελεί «σύμβολο των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απαραβίαστων δικαιωμάτων τους».

Related Articles

Back to top button