Πολιτική

Κομισιόν: Επιταχύνεται η εφαρμογή του RRF – Έχει εκταμιευθεί το 41% της διαθέσιμης χρηματοδότησης που φτάνουν τα 267 δισ. ευρώ

Κομισιόν: Επιταχύνεται η εφαρμογή του RRF – Έχει εκταμιευθεί το 41% της διαθέσιμης χρηματοδότησης που φτάνουν τα 267 δισ. ευρώ

Συνολικά 69 αιτήσεις πληρωμής από 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχει λάβει η Κομισιόν, εκταμιεύοντας πάνω από 267 δισ. ευρώ, για την εφαρμογή των έργων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU), δηλαδή πάνω από το 40% της διαθέσιμης χρηματοδότησης.

Όπως αναφέρει η τρίτη ετήσια έκθεση ανασκόπησης του εκτελεστικού οργάνου της Κομισιόν, που δόθηκε σήμερα (10.10.2024) μέχρι το τέλος του έτους, πάνω από 300 δισ. ευρώ σε κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) αναμένεται να εκταμιευθούν. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πολλά παραδείγματα για το πώς η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων σε όλους τους έξι πυλώνες πολιτικής του RRF έχει απτά αποτελέσματα και θετικό αντίκτυπο τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις.

Η Ένωση συνέχισε επίσης να αντλεί με επιτυχία κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές για τη χρηματοδότηση της διευκόλυνσης, με περισσότερα από 60,2 δισ. ευρώ που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα σε πράσινα ομόλογα της επόμενης γενιάς της ΕΕ. Το RRF με 650 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, αποτελεί κρίσιμο μοχλό φιλόδοξων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη μέλη, σε πρωτοβουλίες που προωθούν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Από την ίδρυσή του, το RRF έχει προωθήσει επενδύσεις ύψους άνω των 82 δισ. ευρώ που υποστηρίζουν άμεσα επιχειρήσεις. Πάνω από 900 μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των επιχειρηματικών διαδικασιών για την απόκτηση αδειών και αδειών, για παράδειγμα, βοηθώντας τη βιομηχανία της ΕΕ να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Με το RRF έχουν εξοικονομηθεί 34 εκατομμύρια μεγαβατώρες σε κατανάλωση ενέργειας, πάνω από 11,8 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε εκπαίδευση και κατάρτιση και 9,8 εκατομμύρια άνθρωποι επωφελήθηκαν από μέτρα προστασίας από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα.

To άρθρο Κομισιόν: Επιταχύνεται η εφαρμογή του RRF – Έχει εκταμιευθεί το 41% της διαθέσιμης χρηματοδότησης που φτάνουν τα 267 δισ. ευρώ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button