Κόσμος

Οργή στην Τουρκία για τις γυναικοκτονίες

Δημόσια οργή έχει προκαλέσει μια σειρά από φρικτές γυναικοκτονίες στη γειτονική Τουρκία, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πάρει μέτρα αυστηροποίησης του ποινικού δικαίου της χώρας.

Η δολοφονία μιας 26χρονης αστυνομικού τον Σεπτέμβριο και το τελευταίο περιστατικό με 19χρονο δράστη να αποκεφαλίζει μια συνομήλική του και τη φίλη της πριν λίγες ημέρες είναι ενδεικτικές μόνο της βίας κατά των γυναικών που αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο έγκλημα στην Τουρκία – με σχεδόν 300 γυναίκες να δολοφονούνται μέχρι στιγμής φέτος.

Το θέμα έχει επανέλθει στην δημόσια συζήτηση με τους πολίτες να κατηγορούν το κυβερνών ισλαμιστικό Κόμμα AKP ότι δεν αντιμετωπίζει την ασφάλεια των γυναικών ως πολιτική προτεραιότητα και να ζητούν να σταματήσει η ατιμωρησία των ενόχων και να ληφθούν περισσότερα μέτρα κατά του κύματος βίας.

Ως απάντηση στην αυξανόμενη οργή του κοινού, την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος AKP: «Μια σειρά πρόσφατων γεγονότων, από το μαρτύριο μιας αστυνομικού μέχρι τη βάναυση δολοφονία δύο νεαρών γυναικών, έχουν προκαλέσει μια δικαιολογημένη αντίδραση στο έθνος μας. Μας ενοχλεί, όπως και όλους τους άλλους, να βλέπουμε εγκληματίες με δεκάδες υποθέσεις στο ποινικό τους μητρώο, να κυκλοφορούν ελεύθεροι», υποσχόμενος να σκληρύνει το σύστημα επιβολής των ποινών και να βάλει τέλος στο σύστημα των πρόωρων αποφυλακίσεων.

Ωστόσο, πολλές γυναίκες παραμένουν δύσπιστες για την τελευταία υπόσχεση του Ερντογάν, αφού ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε μονομερώς, το 2021,  να αποσυρθεί η χώρα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, με το πρόσχημα ότι ορισμένες από τις ρήτρες της είναι «επιβλαβείς για τις παραδοσιακές οικογενειακές δομές».

Η πλατφόρμα «We Will Stop Femicide Platform»  ανέφερε  ότι στην Τουρκία, 34 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες και 20 ακόμη πέθαναν κάτω από ύποπτες συνθήκες μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ, σύμφωνα με το The Monument Counter, μια ψηφιακή πλατφόρμα που ενημερώνει τον ανεπίσημο αριθμό των γυναικών που σκοτώθηκαν στη χώρα, 297 γυναίκες έχουν σκοτωθεί το 2024 μέχρι στιγμής. Ο απολογισμός ήταν 416 το 2023.

Related Articles

Back to top button