Τοπικά

Jet, ένα ξεχασμένο διαμάντι της Βικτωριανής εποχής επανέρχεται στο επίκεντρο των κοσμημάτων

Τα λαμπερά διαμάντια, τα ζαφείρια και τα ρουμπίνια είναι από τους πιο περιζήτητους πολύτιμους λίθους στον πλανήτη για σχεδόν έναν αιώνα. Αλλά πολύ πριν από τη βασιλεία τους, ένα πολύ λιγότερο εκθαμβωτικό διαμάντι κατέκτησε τις καρδιές των θαυμαστών του κοσμήματος – και τώρα επιστρέφει.

Ο Jet, ένας επίπεδος, μαύρος, αδιαφανής πολύτιμος λίθος που προέρχεται από ξύλο, το οποίο έχει υποστεί ακραία συμπίεση για εκατομμύρια χρόνια, αποτελούσε την κορυφαία ίσως πολύτιμη πέτρα σε όλη τη βικτωριανή εποχή, μια εποχή που η μόδα και τα κοσμήματα σηματοδοτούσαν επιδέξια την κοινωνική θέση, τον οικονομικό πλούτο, ακόμη και τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου.

Νέο άρθρο για δημοσίευση

Απροσδόκητα ελαφρύς και μελανόχρωμος, ο Jet είναι ένας από τους παλαιότερους γνωστούς πολύτιμους λίθους και έχει λαξευθεί και διαμορφωθεί από τους καλλιτεχνικούς προσανατολισμούς από τη νεολιθική εποχή (7.000-1.700 π.Χ.). Τόσο οι Ρωμαίοι όσο και οι Βίκινγκς έφτιαχναν αντικείμενα με Jet, που κυμαίνονταν από κουμπιά και δαχτυλίδια μέχρι μικροσκοπικά γλυπτά και προστατευτικά φυλαχτά. Αλλά ήταν η βασίλισσα Βικτώρια αυτή που έφερε τον Jet στις υψηλότερες θέσεις της μόδας στα μέσα του 1800, κυρίως στο δεύτερο μισό της βασιλείας της, και αυτό γιατί το διαμάντι ταίριαζε με τα ολόμαυρα σύνολα που φορούσε αποκλειστικά μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Αλβέρτου.

Ωστόσο, το διαρκές ενδιαφέρον για το διαμάντι σήμαινε ότι η αγορά πλημμύριζε σιγά σιγά με αντίστοιχες πέτρες χαμηλότερης ποιότητας, επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Έτσι, ενώ ο Jet πωλείται για δεκαετίες, το διαμάντι έχει αγνοηθεί από καιρό σχεδόν καθολικά από τους σχεδιαστές μόδας και «υψηλών» κοσμημάτων. Αυτό πλέον, δείχνει να αλλάζει.

Η άνοδος της νέας του εκδοχής, καλωσήρθες Whitby Jet

Αν και η εξόρυξη του πολύτιμου αυτού λίθου πραγματοποιήθηκε σε διάφορες διακριτές περιοχές το 1800, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Νοτιοδυτικής Αμερικής, ο Jet Whitby σχηματίστηκε αποκλειστικά υπόγεια γύρω από την παράκτια πόλη Whitby του Βόρειου Γιορκσάιρ στην Αγγλία. Ο Whitby Jet φημίζεται τόσο για το μαύρο χρώμα και το σκληρό του ταπεραμέντο, όσο και για την αντοχή του στο πέρασμα του χρόνου, καθώς δεν θα υπάρξει κίνδυνος φθοράς ή αποχρωματισμού.

Πολύτιμοι λίθοι, κάτι παραπάνω από μια ιστορία μόδας

Αυτό που κάνει τα διαμάντια να ξεχωρίζουν, δεν είναι μόνο η λάμψη τους, αλλά και η βαθιά ιστορία τους, αυτό το ταξίδι από την εξόρυξη από τα σπλάχνα της γης, μέχρι την ραφιναρισμένη επεξεργασία και τη διακόσμηση των αγαπημένων μας κοσμημάτων.

Νέο άρθρο για δημοσίευση

Τέτοιες μικρές ή μεγάλες ιστορίες αφηγείται και η συλλογή από κοσμήματα με διαμάντια του Kosmima24. Ο κάθε επισκέπτης του e-shop ή του showroom της εταιρίας θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει μια εκλεκτή συλλογή, κορυφαία στην κατηγορία της, με διαμαντένια κοσμήματα όπως κολιέ, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και βραχιόλια, και να επιλέξει ανάμεσα σε εξαιρετικά χειροποίητα σχέδια σε χρυσό, λευκό, ροζ χρώμα, αλλά και δίχρωμους συνδυασμούς, μέσα σε μια σχεδόν ανεξάντλητη συλλογή αποκλειστικά δημιουργημένη για όλες και όλους εσάς. Ακόμα περιμένετε;

The post Jet, ένα ξεχασμένο διαμάντι της Βικτωριανής εποχής επανέρχεται στο επίκεντρο των κοσμημάτων appeared first on TrikalaNews.

Related Articles

Back to top button