Κόσμος

Τουρκία: Το Βόρειο Σέλας ορατό σε όλη την χώρα λόγω ηλιακής έκλαμψης

Η Τουρκική Υπηρεσία Διαστήματος (TUA) δήλωσε ότι το βόρειο σέλας που παρατηρήθηκε στην Τουρκία το βράδυ της Πέμπτης προκλήθηκε από γεωμαγνητική καταιγίδα η οποία με την σειρά της ήταν αποτέλεσμα ηλιακής έκλαμψης, καθιστώντας φυσική την όραση του βορείου σέλας στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της TUA, το βόρειο σέλας (Aurora Borealis), που ήταν ορατό από διάφορα μέρη της Τουρκίας, προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον.

Στην ανακοίνωση εξηγείται ότι είναι φυσιολογικό να παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, που συνήθως παρατηρείται στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο λόγω μιας ταχείας στεμματικής εκτίναξης μάζας από τον ήλιο.

Δήλωσε ότι το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου, η ταχύτητα της στεμματικής εκτίναξης μάζας στον ήλιο έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Το νέφος πλάσματος που σχηματίστηκε με αυτόν τον ταχύ παλμό έφτασε στον πλανήτη μας στις 14.15 της 10ης Οκτωβρίου και προκάλεσε σοβαρή γεωμαγνητική καταιγίδα στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Ο αντίκτυπος της γεωμαγνητικής καταιγίδας ήταν στο επίπεδο G4. Λόγω τέτοιων γεωμαγνητικών καταιγίδων επιπέδου G4, είναι φυσικό το βόρειο σέλας, το οποίο συνήθως παρατηρείται στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, να παρατηρείται και στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη.

Related Articles

Back to top button