Κόσμος

Πορτογαλία: Σύλληψη Ρώσου επιχειρηματία κρυπτονομισμάτων από το FBI

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άσκησε για πρώτη φορά ποινικές διώξεις κατά χρηματοπιστωτικών εταιρειών για χειραγώγηση της αγοράς και πλασματικές συναλλαγές στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Στη Βοστώνη, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος των επικεφαλής τεσσάρων εταιρειών κρυπτονομισμάτων, τεσσάρων εταιρειών που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε κρυπτονομίσματα (οι λεγόμενοι market makers) και υπαλλήλων των εταιρειών αυτών.

Τέσσερις από τους κατηγορούμενους δήλωσαν ένοχοι και ένας άλλος συμφώνησε να δηλώσει ένοχος. Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές συνέλαβαν τρεις ακόμη κατηγορούμενους στο Τέξας, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία. Κατασχέθηκαν περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονόμισμα και απενεργοποιήθηκαν διάφορα ρομπότ συναλλαγών που πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

Τη νύχτα της 10ης Οκτωβρίου έγινε γνωστό ότι στην Πορτογαλία, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, συνελήφθη ο επικεφαλής της εταιρείας-παραγωγού κρυπτονομισμάτων Gotbit, Αλεξέι Αντριούνιν.

Η Gotbit και τρεις άλλες εταιρείες, η ZM Quant, η CLS Global και η MyTrade, παρείχαν υπηρεσίες δημιουργίας αγοράς και ρευστότητας για μάρκες κρυπτονομισμάτων με τη μία ή την άλλη μορφή.

Όλες οι εταιρείες κατηγορούνται για χειραγώγηση της αγοράς, ιδίως σε πλασματικές συναλλαγές (wash trading) για την τεχνητή εξαπάτηση του όγκου συναλλαγών για tokens, εξηγεί η RBC. Κάθε μία από τις εταιρείες εργάστηκε κυρίως με κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία δεύτερης κατηγορίας χαμηλής ρευστότητας και με memcoins.

Ποιες είναι οι κατηγορίες εναντίον του Alexey Andryunin

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η Gotbit ήταν μία γνωστή market maker στον τομέα της κρυπτογράφησης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο 26χρονος Αλεξέι Αντριούνιν με ρωσική και πορτογαλική υπηκοότητα. Συνελήφθη στις 8 Οκτωβρίου στην Πορτογαλία και τώρα αναμένει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δύο άλλοι Ρώσοι της Gotbit – ο διευθυντής δημιουργίας αγοράς Φιόντορ Κεντρόφ και ο διευθυντής πωλήσεων Κάβι Τζαλίλι – συνελήφθησαν επίσης.

Κατηγορούνται για απάτη με ηλεκτρονικά μέσα και συνωμοσία για τη διάπραξη χειραγώγησης της αγοράς και απάτης.

Ο Αντριούνιν κατηγορείται επίσης σε ξεχωριστή ποινική υπόθεση για απάτη με ηλεκτρονικά μέσα, συνωμοσία για τη διάπραξη χειραγώγησης της αγοράς και απάτης και συνωμοσία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, από το 2018 έως το 2024, η Gotbit παρείχε υπηρεσίες χειραγώγησης της αγοράς και πλασματικών συναλλαγών σε διάφορες εταιρείες κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Gotbit φέρεται να πραγματοποίησε πλασματικές συναλλαγές αξίας εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό πελατών και έλαβε έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για αυτές τις παράνομες υπηρεσίες.

Σε συνέντευξή του το 2019, ο Αντριούνιν περιέγραψε πώς ανέπτυξε κώδικα για πλασματικές συναλλαγές και τεχνητή διόγκωση του όγκου συναλλαγών κρυπτονομισμάτων. Ο Αντριούνιν παρακολουθούσε τη χειραγώγηση της αγοράς από την Gotbit, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας λογιστικά φύλλα που συνέκριναν τον «δημιουργημένο όγκο από τις πλασματικές συναλλαγές με τον φυσικό όγκο της αγοράς». Οι υπάλληλοι της Gotbit, συμπεριλαμβανομένων των Τζαλίλι και Κεντρόφ, περιέγραφαν αυτές τις πλαστές τακτικές συναλλαγών σε δυνητικούς πελάτες και τον τρόπο αποφυγής της ανίχνευσης.

Επιχείρηση Token Mirror

«Αυτή η έρευνα, η πρώτη του είδους της, εντόπισε πολυάριθμους απατεώνες στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Οι πλασματικές συναλλαγές έχουν απαγορευτεί εδώ και καιρό στις χρηματοπιστωτικές αγορές, και το κρυπτονόμισμα δεν αποτελεί εξαίρεση», δήλωσε ο εκτελών χρέη εισαγγελέα των ΗΠΑ Τζόσουα Λεβί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για περιπτώσεις «όταν μια καινοτόμος τεχνολογία – το κρυπτονόμισμα – συγκρούεται με το σύστημα ενός αιώνα πριν.

Το σημερινό μήνυμα είναι ότι αν κάνετε ψευδείς δηλώσεις για να εξαπατήσετε τους επενδυτές, πρόκειται για απάτη. Τελεία. Η υπηρεσία μας θα καταδιώξει επιθετικά την απάτη, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων.

Για να ερευνήσει την Gotbit και άλλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων, το FBI δημιούργησε το δικό του κρυπτοτοκέν Nexfit και καταχώρησε μια εταιρεία με το ίδιο όνομα. Με το όνομά της, το FBI σύναψε σύμβαση για να αποδείξει τα γεγονότα της εξαπάτησης του όγκου συναλλαγών και της χειραγώγησης της αγοράς.

Σύμφωνα με τον πράκτορα του FBI Jody Cohen, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, «το FBI έκανε το πρωτοφανές βήμα να δημιουργήσει το δικό του κρυπτονομισματικό token και τη δική του εταιρεία για να εντοπίσει, να σταματήσει και να προσαγάγει στη δικαιοσύνη αυτούς τους φερόμενους ως απατεώνες».

Αυτό που αποκάλυψε το FBI σε αυτή την υπόθεση είναι ουσιαστικά μια νέα εκδοχή οικονομικών εγκλημάτων παλαιάς κοπής. Η επιχείρηση Token Mirrors στόχευσε τους αδίστακτους προγραμματιστές token, τους προωθητές και τους market makers στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Related Articles

Back to top button