Κόσμος

Το Ιράν σε συνομιλίες για συμφωνίες φυσικού αερίου, μεταφοράς και ηλεκτρικής ενέργειας

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Τουρκμενιστάν, είχε συνομιλίες σχετικά με το φυσικό αέριο, τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τις συμφωνίες για τη συνοριακή αγορά με τους ομολόγους του από τις γειτονικές χώρες.

Ο Πεζεσκιάν, ο οποίος μιλούσε κατά την άφιξή του στην Τεχεράνη την Παρασκευή, δήλωσε ότι τον επόμενο μήνα θα σχηματιστούν οικονομικές ομάδες εργασίας για την οριστικοποίηση και την υπογραφή των συμφωνιών.

Χαρακτήρισε την επίσκεψη καίριας πολιτιστικής και οικονομικής σημασίας, καθώς συναντήθηκε με ομολόγους του από τέσσερις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Τουρκμενιστάν, της Ρωσίας και του Ουζμπεκιστάν.

Ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συζήτησαν διάφορα ενεργειακά, σιδηροδρομικά και πετροχημικά έργα.

Σημείωσε ότι ο ίδιος και ο Ρώσος ομόλογός του συζήτησαν επίσης τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ρωσία στις περιφερειακές εξελίξεις και καθώς και την ανάγκη για μια πιο σοβαρή αντίδραση στα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο.

Ο Πρόεδρος Πεζεσκιάν υποστήριξε ότι οι αναβαθμισμένοι δεσμοί με τις γειτονικές χώρες θα μπορούσαν να μειώσουν την πίεση των κυρώσεων.

Related Articles

Back to top button