Κόσμος

Κίνα: Επιστήμονες ανακάλυψαν 162.000 νέους ιούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε Κινέζους επιστήμονες να ανακαλύψουν περίπου 162.000 νέους τύπους ιών μέσω της ανάλυσης προηγουμένως αγνώστων δεδομένων σχετικά με τις γενετικές αλληλουχίες.

Η ανακάλυψη σχεδόν 162.000 νέων ειδών ιών RNA σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένης της ατμόσφαιρας, των θερμών πηγών και των υδροθερμικών πηγών, ανέδειξε την ποικιλομορφία και την ανθεκτικότητά τους σε σκληρά περιβάλλοντα, παρέχοντας ενδεχομένως ενδείξεις για το πώς προέκυψαν οι ιοί και άλλες στοιχειώδεις μορφές ζωής.

Αναφέρεται ότι η μελέτη διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία. Χρησιμοποίησαν μηχανική μάθηση για να αναγνωρίσουν τους ιούς με βάση τις αλληλουχίες τους και τις κρυφές πληροφορίες σχετικά με την πρωτεϊνική δομή που χρησιμοποιούν οι ιοί RNA για την αντιγραφή. Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιήθηκε αναπτύχθηκε από μια ομάδα της κινεζικής Alibaba Cloud Intelligence.

Η ανακάλυψη ήταν η μεγαλύτερη όσον αφορά τον αριθμό των εντοπισμένων τύπων ιών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Την Τετάρτη, το βραβείο Νόμπελ Χημείας απονεμήθηκε στον Αμερικανό Ντέιβιντ Μπέικερ και στους Βρετανούς Ντέμης Χασάμπης και Τζον Τζάμπερ για το έργο τους στον τομέα των πρωτεϊνικών μορίων. Ανέπτυξαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που τους επιτρέπει να προβλέπουν τις δομές των πρωτεϊνικών μορίων που αποτελούν τη βάση της ζωής και να δημιουργούν νέα μόρια – συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, υλικών και αισθητήρων.

Related Articles

Back to top button