Κόσμος

Υπό αναστολή οι (έως σήμερα μυστικές) συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ στο Ομάν

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί με μία δήλωση-βόμβα που έκανε σήμερα στη Βαγδάτη του Ιράκ αποκάλυψε αφενός τις μυστικές έμμεσες διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει τελευταία με τις ΗΠΑ στο φόντο των πολέμων σε παλαιστινιακά εδάφη και Λίβανο και αφετέρου ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή τους για τον ακόλουθο απλό λόγο: το Ισραήλ ετοιμάζει αντίποινα κατά της Τεχεράνης σε απάντηση για το ιρανικό πυραυλικό μπαράζ της 1ης Οκτωβρίου σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις μετά τις δολοφονίες του ηγέτη της Χεζμπολάχ και της Χαμάς αλλά και Ιρανών στρατηγών και άλλων αξιωματούχων των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Αμπάς Αρατσί οι έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Ομάν σταμάτησαν λόγω όξυνσης των εντάσεων ενόψει των ισραηλινών επιθέσεων.

«Για την ώρα, η διαδικασία της Μουσκάτης σταμάτησε λόγω της ειδικής κατάστασης στην περιοχή» είπε ο Αραγτσί, προσθέτοντας:  «Δεν βλέπουμε έδαφος για τις συνομιλίες μέχρι να περάσει η σημερινή κρίση».

Όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας The Times of Israel, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε αυτές τις δηλώσεις αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει τις μυστικές συνομιλίες στο Ομάν με το Ιράν, θέλοντας μάλλον να αποφύγει προφανείς αντιδράσεις από το Ισραήλ που επιχειρεί με κάθε τρόπο να προκαλέσει ακόμη και μία σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν.

Ο Ιρανός νέος Πρόεδρος Μαζούντ Πεζεσκιάν ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία είχε θέσει ως προτεραιότητα την εξομάλυνση των σχέσεών του με τη Δύση και την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με χώρες της περιοχής. Είχε επίσης δείξει πως επιθυμεί να διαπραγματευτεί την αποκλιμάκωση της έντασης αλλά και τη μείωση των δυτικών κυρώσεων.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν

Ωστόσο, αυτό το τελευταίο φαίνεται επί του παρόντος σχεδόν ακατόρθωτο. Σήμερα, Ε.Ε. και Βρετανία ακολουθώντας τα χνάρια του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή, επέβαλαν νέες κυρώσεις σε Ιρανούς αξιωματούχους μεταξύ των οποίων ο Ιρανός υφυπουργός Άμυνας Σεγιέντ Χάμζεχ Γαλανταρί, και σε ιρανικές εταιρίες μεταξύ των οποίων τρεις αεροπορικές εταιρίες με την κατηγορία πως συμβάλουν στον εξοπλισμό της Ρωσίας στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Related Articles

Back to top button