Υγεία

Σύντομα πρωτοβουλία Μητσοτάκη για τετ α τετ με Ανδρουλάκη, η καυτή ατζέντα, το restart του ΠΑΣΟΚ, σπάει τη σιωπή ο Τσίπρας; Υπό το μηδέν το σχέδιο ανάταξης του σιδηροδρόμου, ο Θεοδ. Φέσσας και τα Γαλλικά Ταχυδρομεία, οι κινήσεις που έσωσαν την ACS και τα τρία μέτωπα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου

Σύντομα πρωτοβουλία Μητσοτάκη για τετ α τετ με Ανδρουλάκη, η καυτή ατζέντα, το restart του ΠΑΣΟΚ, σπάει τη σιωπή ο Τσίπρας; Υπό το μηδέν το σχέδιο ανάταξης του σιδηροδρόμου, ο Θεοδ. Φέσσας και τα Γαλλικά Ταχυδρομεία, οι κινήσεις που έσωσαν την ACS και τα τρία μέτωπα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου

Έρχεται τετ α τετ Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη 

Δεν αποκλείεται ακόμη και την επόμενη εβδομάδα να αναληφθεί πρωτοβουλία από το πρωθυπουργικό γραφείο για μία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου με τις οποίες  συνομίλησε το newsIT. Στο τηλεφώνημα που του έκανε ο πρωθυπουργός, το βράδυ της Κυριακής, για να του δώσει συγχαρητήρια για τη νίκη του, ήταν σε καλό κλίμα. Έκανε θετικά σχόλια και για την καμπάνια του. Του είπε χαρακτηριστικά ότι ήταν «πολύ καλή και πειθαρχημένη».  «Θα ήθελα να συναντηθούμε, πρέπει να μιλάμε» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Ναι, πρέπει να μιλάμε» συμφώνησε και εκείνος.

Να συζητάμε

Σε τυχαία συνάντηση που είχε το newsIT με τον πρωθυπουργό χθες νωρίς το πρωί, την ώρα που έπαιρνε τον καφέ του στο Da Capo παρέα με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, πριν πάει στο Μαξίμου, στο ερώτημα αν θα ζητήσει σύντομα να δει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Ναι υπάρχουν σοβαρά θέματα, πρέπει να μιλάμε και να αναζητούμε συναινέσεις». Στο ερώτημα του newsIT στη Χαριλάου Τρικούπη εάν θα ανταποκριθεί σε μία πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πήραμε την εξής απάντηση: « Δεν διαγράφεται η υπόθεση των υποκλοπών, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκ του θεσμικού του ρόλου προφανώς και θα ανταποκριθεί σε μία θεσμική πρόσκληση». 

Δεν υπήρξε άρνηση 

Η πηγή της Χαρ.Τρικούπη επισήμανε ότι κακώς υπάρχει η εικόνα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν αυτός που αρνήθηκε να δει τον πρωθυπουργό το προηγούμενο διάστημα. Ο λόγος ήταν ότι ποτέ δεν του έγινε μια επίσημη πρόσκληση. Επισήμανε επίσης ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι του «όχι σε όλα». Ψήφισε τα εξοπλιστικά, τις συμφωνίας με ΗΠΑ και Γαλλία, στήριξε την κυβέρνηση στην απόφαση της να μη φέρει προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας της συμφωνίας των Πρεσπών κλπ. «Ότι αφορά το εθνικό συμφέρον φυσικά και θα το συζητήσουμε» τόνισαν οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισε την επιστολική ψήφο διότι ενώ υπήρξε συμφωνία να ισχύσει για τις ευρωεκλογές η τότε υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως έφερε αιφνιδίως τροπολογία να ισχύσει και για τις εθνικές εκλογές. Με τέτοιες πρακτικές δεν μπορεί να συμφωνήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. 

Καυτή ατζέντα

Υπάρχουν και θέματα καυτά όπως είναι η υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εάν θα βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Ευαγγελάτο, στο livenews στο mega, δήλωσε ότι θα πρέπει να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά και να συγκεντρώνει ευρύτερες συναινέσεις. Το σταυρόλεξο είναι δύσκολο. Η συζήτηση θα αρχίσει, τουλάχιστον δημοσίως, τον Ιανουάριο του 2025 όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, καθώς συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά της η πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και η προεδρολογία είναι μια ασέβεια στο πρόσωπο της. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί πολύ σοβαρό θέμα τον ελληνοτουρκικό διάλογο και θα ήθελε να έχει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό. Οπότε θα είναι ένα θέμα που σίγουρα θα του θέσει εφόσον συναντηθούν. Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε με ποιον πολιτικό αρχηγό θεωρεί ότι θα ήταν καλό να συζητούν και να έχουν μία ανοικτή γραμμή. Και αυτός είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Restart Νίκου

Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ανέδειξαν σε αδιαφιλονίκητο νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη αλλά έστειλαν και μηνύματα στα οποία πρόκειται να απαντήσει με ένα νέο σχέδιο για επανεκκίνηση ή φρεσκάρισμα (refresh) του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας όπως προτιμούν να το αποκαλούν οι συνεργάτες του. Από σήμερα αρχίζει τα τηλεφωνήματα και τις συναντήσεις. Στους σχεδιασμούς του συμπεριλαμβάνονται και τα εξής:

• Ένα «Τραπέζι Στρατηγικής», δηλαδή μία ομάδα ολιγομελής κορυφαίων στελεχών με τα οποία θα συζητάει την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ εντός και εκτός Βουλής. Επί Ανδρέα Παπανδρέου υπήρχε το εκτελεστικό γραφείο, η τρόικα και λοιπά. Σε αυτό το όργανο αναμένεται να συμμετέχουν ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου που μαζί πήραν στις εσωκομματικές εκλογές του Α’ γύρου πάνω από 40%. Το σημερινό καταστατικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν προβλέπει θέσεις αντιπροέδρων.

• Θα ενισχυθεί ο πρωινός καφές, με νέα πρόσωπα.

• Έρχεται λίφτινγκ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο Πάρις Κουκουλόπουλος που είχε στηρίξει την Άννα Διαμαντοπούλου θα αναλάβει γραμματέας της ΚΟ, τη θέση που κατείχε η Ευαγγελία Λιακούλη. Ο Παύλος Χρηστίδης που δεν είχε στηρίξει κανένα υποψήφιο θα αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

«Σκιώδης» κυβέρνηση 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να φλερτάρει με το βρετανικό μοντέλο της σκιώδους (shadow) κυβέρνησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε βουλευτής που θα αναλάβει ένα συγκεκριμένο τομέα δεν θα κάνει απλώς ερωτήσεις αλλά θα ετοιμάζει τροπολογίες, θα ετοιμάζει προτάσεις και θα παρακολουθεί στενά τον αρμόδιο υπουργό.

Δυο συνέδρια 

Ο σχεδιασμός Ανδρουλάκη περιλαμβάνει  και δύο συνέδρια τα οποία προγραμματίζονται για την άνοιξη. Το ένα θα είναι πολιτικό και το άλλο οργανωτικό. Θα προηγηθούν 13 περιφερειακά συνέδρια. Οι περιοδείες στην περιφέρεια θα είναι πυκνές και με στρατηγικούς στόχους με την προσδοκία το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει αυτό που του λείπει, κυβερνησιμότητα που είναι η μείζονα προτεραιότητα μέσα σε ένα σκηνικό διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικού πολυκερματισμού.

Πρόσωπα

Μερικά από τα πρόσωπα που θα αξιοποιήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι οι συνυποψήφιοι του Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου  και  Χάρης Δούκας (κυρίως στον δήμο Αθηναίων όπου θα κρίνεται και το ΠΑΣΟΚ), ο Ανδρέας Σπυρόπουλος που θα φύγει από γραμματέας του κόμματος και θα αναλάβει άλλο ρόλο, η εξ απορρήτων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Στεφανία Μουρελάτου, ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, ο Λευτέρης Καρχιμάκης και η Όλγα Μαρκογιαννάκη που είχαν πολύ καλές επιδόσεις στις ευρωεκλογές. Στην ομάδα επικοινωνίας μπαίνει επισήμως  και ο Βαγγέλης Τσόγκας που συνέδραμε στην εκστρατεία για την επανεκλογή του Ανδρουλάκη στην ηγεσία. Μέχρι στιγμής δεν ακούστηκαν κάποιοι ιδιαίτεροι ρόλοι για τον Μιχάλη Κατρίνη και την Νάντια Γιαννακοπούλου που ήταν από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Ανδρουλάκη και με άλλη πολιτική ατζέντα.

Έρχεται παρέμβαση Τσίπρα;

Στις 22 Οκτωβρίου, μόλις δύο ημέρες πριν από την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων για την κούρσα για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από την οποίος αποκλείστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διοργανώνει με το Ινστιτούτο του εκδήλωση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και για τις λύσεις που προτείνονται. Η συγκυρία είναι ιστορική για το κόμμα το οποίο παρέλαβε από το 3%, το έφερε την κυβέρνηση και τώρα ζει ίσως τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας. 

Ο διάδοχος του Στέφανος Κασσελάκης με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία μάλιστα θεωρείται «οριστική και αμετάκλητη» έχει αποκλειστεί από την κούρσα και προειδοποιεί με αντεπίθεση. Επιμένει ότι τα όργανα λειτούργησαν αντικαταστατικά και το ανώτατο κομματικό όργανο είναι το συνέδριο το οποίο μπορεί να ακυρώσει την πρόταση μομφής σε βάρος του και τον αποκλεισμό του από τις εκλογές. Οι πιέσεις στον πρώην πρωθυπουργό να πάρει θέση είναι ασφυκτικές. Είναι τόσο κρίσιμες οι στιγμές που κάποιοι στοιχηματίζουν ότι στις 22 Οκτωβρίου ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου θα στείλει μηνύματα και για το κόμμα του. Ήρθε η ώρα;

Ο Χρήστος Σταϊκούρας και η κατάντια του σιδηροδρόμου

Σε λάβαρο είχε μετατρέψει το Μέγαρο Μαξίμου την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου μετά την τραγωδία των Τεμπών, αλλά στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αδυνατούν να το σηκώσουν! Οι συνεχείς εξαγγελίες του Χρήστου Σταϊκούρα δεν αρκούν. Πρέπει να προχωρήσουν και τα απαραίτητα έργα. Το σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ, με απορρόφηση της ΕΡΓΟΣΕ, προχωρά με τον αραμπά.

Οι διαγωνισμοί για τα έργα αποκατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, που είχε τεράστιες ζημίες από τις περυσινές θεομηνίες, είναι ακόμα στα συρτάρια του υπουργείου. Η συζήτηση για τα δύσκολα τμήματα, όπως η σύνδεση του σιδηροδρόμου με το λιμάνι της Πάτρας, έχει αφεθεί για τον επόμενο υπουργό! Οι επεκτάσεις του προαστιακού και αυτές στο συρτάρι! Επειδή τους τελευταίους μήνες αποφύγαμε από θαύμα ένα – δύο άλλα δυστυχήματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο μήπως κάποιος να ειδοποιήσει τον υπουργό ώστε να προχωρήσουν ουσιαστικά τα μέτρα αναβάθμισης που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;

Τι σχέση έχει ο Θεοδ. Φέσσας με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία;

Θέμα ημερών ή εβδομάδων είναι, όπως ακούγεται, η ολοκλήρωση της συμφωνίας του ομίλου Quest με την DPD ώστε η τελευταία να εξαγοράσει την ACS. Ο όμιλος του Θεόδωρου Φέσσα παραμένει κινητικός στα deals και χθες ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για εξαγορά της Μπενρουμπή. Η υπόθεση της ACS και της DPD είναι λίγο πιο σύνθετη και οι συζητήσεις κρατούν αρκετούς μήνες. Η DPD ανήκει στον όμιλο της γαλλικής Geopost που με τη σειρά της ελέγχεται από τα Γαλλικά Ταχυδρομεία (La Poste Groupe). Τα αντίστοιχα ΕΛΤΑ της Γαλλίας, δηλαδή, που δεν αφέθηκαν στην τύχη τους όπως τα ελληνικά ταχυδρομεία. Η Geopost που ελέγχει σειρά εταιρειών ταχυμεταφορών με παγκόσμια παρουσία είναι μάλιστα το πλέον κερδοφόρο κομμάτι των Γαλλικών Ταχυδρομείων με λειτουργική κερδοφορία άνω των 300 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο. Αποτελεί, επιπλέον, τη σημαντικότερη δραστηριότητα εντός του La Poste Groupe με έσοδα 7,74 δισεκ. ευρώ στο εξάμηνο του 2024.

Πως η ACS έγινε κυρίαρχος των ταχυμεταφορών

Οι παλαιότεροι θυμούνται πως αφού ο Θεόδωρος Φέσσας εξαγόρασε την ACS και άρχισε να την αναπτύσσει, διαπίστωσε ένα πρωί πως ο συνέταιρος μειοψηφίας (που του είχε πωλήσει το ποσοστό ελέγχου) σηκώθηκε και έφυγε μαζί με τους κούριερ και έφτιαξε δίπλα μια άλλη, ανταγωνιστική, επιχείρηση! Τότε ήταν που ο Φέσσας είχε δηλώσει πως κάποιοι από τους συνεταίρους που απέκτησε μέσω εξαγορών αποδείχθηκαν όχι και τόσο …τίμιοι! Είχε προηγηθεί η περίπτωση της Aremisoft που επίσης κατέρρευσε ενώ διαλαλούσε πως είχε τεράστια συμβόλαια για εγκαταστάσεις λογισμικού υγείας, κ.α. Και, όμως, ο Φέσσας και το στελεχιακό δυναμικό της Quest όχι μόνο κατάφεραν να κρατήσουν εν ζωή την ACS αλλά μέσα σε μια δεκαετία έγινε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αγοράς ταχυμεταφορών. Γι’ αυτό είναι και δύσκολος ο αποχωρισμός σήμερα.

Η εμφάνιση Μιχ. Σάλλα στο νέο βιβλίο του Παν. Ρουμελιώτη

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Δημήτρης Κώνστας και ο πρώην ισχυρός άνδρας της Τράπεζας Πειραιώς, που σήμερα είναι πρόεδρος του ομίλου Lyktos, Μιχάλης Σάλλας θα παρουσιάσουν την Πέμπτη ένα νέο βιβλίο. Πρόκειται για το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού, πρώην προέδρου της Attica Bank επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κ.ο.κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη με τίτλο «Ο κατακερματισμός του κόσμου – Σαράντα ερωτήσεις – απαντήσεις για τις παγκόσμιες απειλές και προκλήσεις».

Τα πρώτα μέτωπα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου!

Αρκετοί αναγνώστες ενδέχεται να έχουν επιφυλάξεις για τη σχολή σκέψης του Γάλλου διανοούμενου Bernard-Henri Lévy με την προσωπική περιουσία των 200 εκατ. ευρώ. Δεν είναι κακό να είσαι πλούσιος! Όμως αυτό που δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στο Politico αξίζει επισήμανσης. Όπως είπε, η ανθρωπότητα βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τα πρώτα στάδια ενός νέου παγκοσμίου πολέμου και τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στην Ουκρανία και το Ισραήλ. Σύντομα, είπε, η Ταϊβάν θα αποτελέσει το τρίτο μέτωπο. Ο Lévy πιστεύει πως η «λεγόμενη αυτοκρατορία» των ΗΠΑ και των δημοκρατικών συμμάχων της δέχεται «σκληρή επίθεση από ένα όχι και τόσο συμπαγές μέτωπο που, όμως, γίνεται ολοένα και πιο αραγές και στο οποίο συμμετέχουν οι Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Ιράν και το εξτρεμιστικό Ισλάμ».

To άρθρο Σύντομα πρωτοβουλία Μητσοτάκη για τετ α τετ με Ανδρουλάκη, η καυτή ατζέντα, το restart του ΠΑΣΟΚ, σπάει τη σιωπή ο Τσίπρας; Υπό το μηδέν το σχέδιο ανάταξης του σιδηροδρόμου, ο Θεοδ. Φέσσας και τα Γαλλικά Ταχυδρομεία, οι κινήσεις που έσωσαν την ACS και τα τρία μέτωπα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button