Κόσμος

Ζευγάρι στη Γάζα κινηματογραφεί έναν χρόνο πολέμου: «Λέω αντίο στα παιδιά μου κάθε βράδυ»

REUTERS/Hatem Khaled TPX IMAGES OF THE DAY

Εδώ κι ένα χρόνο ένα ζευγάρι στη Γάζα, ο Khalid και η Aya καταγράφουν την σκληρή καθημερινότητά τους λόγω του πολέμου στη Γάζα για λογαριασμό του BBC. Τις εκρήξεις, τους θανάτους, τον φόβο.

Η Aya κατέφυγε στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ο Khalid επέλεξε να παραμείνει στο βόρειο τμήμα. Αθώα θύματα του πολέμου, τα παιδιά στη Γάζα. Φοβούνται, κλείνουν τα αυτιά τους στους βομβαρδισμούς.

Ξαπλωμένος δίπλα στα παιδιά του ο Khalid αποχαιρετάει κάθε βράδυ τα παιδιά του γιατί μπορεί αυτή να είναι η τελευταία μέρα που είναι όλοι μαζί.

«Κάθε βράδυ, πριν πάμε για ύπνο αποχαιρετάμε τα παιδιά μας γιατί μπορεί να μην ξυπνήσουμε είτε εμείς, είτε αυτά» λέει στην κάμερα. (σσ. το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι στο 08:10)

Δείτε το ντοκιμαντέρ του BBC «Life and Death in Gaza»:

Λίγο πριν το παιδί του τού έχει πει ότι δεν θέλει να πάνε στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας γιατί φοβάται τους πυραύλους.

Ανάμεσα στις βαθιά ανθρώπινες σκηνές, ο Khalid καταγράφει πώς το παιχνίδι των παιδιών του έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο. Παίζουν τους γιατρούς, τους ασθενείς, τους τραυματιοφορείς.

Η Aya καταρρέει όταν μαθαίνει ότι το σπίτι της έχει καταστραφεί.

Περισσότεροι από 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Έχουν εκτοπιστεί πάνω από 1.900.000 κάτοικοι της περιοχής και έχει πυροδοτηθεί μια ανθρωπιστική κρίση που έχει οδηγήσει σε πείνα και εξαθλίωση. Το 50-60 % των κτιρίων έχει ισοπεδωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα ενώ οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν έχουν επιτύχει.

Είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ όπου περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 282 γυναικών και 36 παιδιών, ενώ 8.730 τραυματίστηκαν.

Οι ιστορίες της Aya και του Khalid είναι δύο από τις τέσσερις που παρουσιάζονται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC World Service και του Storyville, με τίτλο «Life and Death in Gaza».

To άρθρο Ζευγάρι στη Γάζα κινηματογραφεί έναν χρόνο πολέμου: «Λέω αντίο στα παιδιά μου κάθε βράδυ» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button