Κόσμος

ΔΝΤ: Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια

Το συνολικό δημόσιο χρέος όλων των χωρών αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια ως το τέλος του χρόνου, προσεγγίζοντας το 93% του παγκόσμιου ΑΕΠ, καθώς το πολιτικό κλίμα ευνοεί τις υψηλότερες δαπάνες και η αργή ανάπτυξη ενισχύει τις ανάγκες και το κόστος δανεισμού, αναφέρει σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, σήμερα Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό. Αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια (93% του παγκόσμιου ΑΕΠ) το 2024 και να συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το τέλος της δεκαετίας, πλησιάζοντας το 100% του ΑΕΠ έως το 2030», αναφέρει η έκθεση.

«Αυτό είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ πάνω από το 2019» τονίζει το ΔΝΤ, επισημαίνοντας πως αν και το χρέος προβλέπεται να σταθεροποιηθεί ή να μειωθεί στα δύο τρίτα περίπου των χωρών, θα παραμείνει πολύ πάνω από τα προβλεπόμενα πριν από την πανδημία όρια».

Σε σύγκριση, το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών ιδιωτικών επιχειρήσεων αντιπροσώπευε στα τέλη του 2023 το 146% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΔΝΤ, και την έκθεση Fiscal Monitor, που δόθηκε στη δημοσιότητα μία εβδομάδα πριν από τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

«Οι χώρες όπου το χρέος δεν προβλέπεται να σταθεροποιηθεί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου χρέους και περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου ΑΕΠ. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι τα μελλοντικά επίπεδα χρέους πιθανόν να είναι υψηλότερα από τα σημερινά προβλεπόμενα», σημειώνει το ΔΝΤ.

«Η αβεβαιότητα στη δημοσιονομική πολιτική έχει αυξηθεί και οι πολιτικές κόκκινες γραμμές στη φορολογία έχουν εδραιωθεί περισσότερο», αναφέρει το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «οι πιέσεις δαπανών για την αντιμετώπιση των πράσινων μεταβάσεων, της γήρανσης του πληθυσμού, των ανησυχιών για την ασφάλεια και των μακροχρόνιων αναπτυξιακών προκλήσεων αυξάνονται».

Οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοίνωσαν τον περασμένο Απρίλιο ότι το συνολικό δημόσιο χρέος όλων των χωρών αυξήθηκε κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 στο 93,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να διατηρούν τα πρωτεία καθώς τα χρέη τους πρόσθεσαν περισσότερες από 2 και 6 ποσοστιαίες μονάδες ΑΕΠ, αντίστοιχα. Όσο αφορά στη Ρωσία το ΔΝΤ προέβλεψε, τότε, ότι το δημόσιο χρέος της θα αυξανόταν στο 20,8% του ΑΕΠ της χώρας το 2024 και στο 24% το 2029.

Related Articles

Back to top button