Κόσμος

Αγκάθι η Ουκρανία στη συνάντηση Ε.Ε.-Χωρών Περσικού στις Βρυξέλλες

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή θα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων της πρώτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες.

Στην συνάντηση κορυφής θα προεδρεύσουν από κοινού ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ως εκ περιτροπής Πρόεδρος του GCC, ενώ ανάμεσα στις υψηλές παρουσίες περιλαμβάνεται ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, που κάποτε ήταν persona non grata στις δυτικές χώρες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η άλλη δύναμη του GCC, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα εκπροσωπηθεί μόνο από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και επικεφαλής των οικονομικών, Μακτούμ μπιν Μοχάμεντ Αλ Μακτούμ, και το Ομάν θα στείλει επίσης αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Οι άλλες χώρες του GCC, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, θα εκπροσωπηθούν από τους επικεφλής των κυβερνήσεών τους, σύμφωνα με τη λίστα των συμμετεχόντων στη συνάντηση.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όχι όμως και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς που επικαλέστηκε προγραμματισμένες υποχρεώσεις.

Αγκάθια στη συμφωνία για το ουκρανικό ζήτημα

Η σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-Κόλπου, φιλοδοξεί να επεκταθεί σε όλα τα θέματα, από το εμπόριο μέχρι την ενέργεια και την ασφάλεια, αποτυπώνοντας την ενίσχυση των δεσμών των «27» με την πλούσια σε ορυκτά καύσιμα περιοχή τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την ενεργειακή κρίση που πυροδοτήθηκε από την κατάσταση στην Ουκρανία. Ωστόσο, η σχέση έχει αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια και αυτά δεν είναι μόνο το σκάνδαλο Κατάργκέιτ που προκάλεσε τριγμούς την προηγούμενη περίοδο.

Προβλήματα φαίνεται πως υπάρχουν και στις προσεγγίσεις των δύο πλευρών για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως υποστηρίζει το Politico που ανέφερε ότι διαθέτει προσχέδιο της κοινής δήλωσης που θα εκδοθεί μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ιστοσελίδα οι χώρες του Κόλπου ζήτησαν να διαγραφεί ένα απόσπασμα που αναφέρεται στη βελτίωση της συνεργασίας των δύο πλευρών για να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες παράκαμψης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία.

Σε άλλο σημείο της κοινής δήλωσης, όπως υποστηρίζει το Politico, η Ε.Ε. πρότεινε διατύπωση που καλεί όλες τις χώρες να τερματίσουν την υλική βοήθεια προς τη Ρωσία και να καταδικάσουν το Ιράν επειδή έδωσε στη Μόσχα πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για χρήση κατά της Ουκρανίας. Αλλά οι χώρες του Κόλπου φέρονται να επιθυμούν μια πιο γενική γλώσσα που θα προτρέπει όλες τις πλευρές να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Related Articles

Back to top button