Κόσμος

Πακιστάν: Απαγόρευση διαδηλώσεων μετά τον σάλο για βιασμό φοιτήτριας

Οι αρχές στην Παντζάμπ, την πολυπληθέστερη επαρχία του Πακιστάν, διέταξαν να κλείσουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις, υπό την ηγεσία των φοιτητών, μετά τις καταγγελίες για βιασμό φοιτήτριας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων χθες Πέμπτη συνελήφθησαν 380 άτομα για βανδαλισμούς και εμπρησμούς.

Οι διαμαρτυρίες, στην πρωτεύουσα της επαρχίας Λαχόρη, ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα μετά από δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τα οποία μια φοιτήτρια βιάστηκε στο υπόγειο της πανεπιστημιούπολης Punjab College for Women.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν φρουρό ασφαλείας, ο οποίος αναγνωρίστηκε σε διαδικτυακές αναρτήσεις, αλλά ανακοίνωσε πως δεν εμφανίστηκε καμία γυναίκα να επαληθεύσει τον ισχυρισμό για βιασμό, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή των φοιτητών που κάνουν λόγο για συγκάλυψη.

Οι διαδηλώσεις έκτοτε εξαπλώθηκαν σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη Λαχόρη και σε άλλες πόλεις με την αστυνομία να απαντά με ρίψη δακρυγόνων και μαζικές συλλήψεις.

Οι διαμαρτυρίες αντικατοπτρίζουν τη βαθιά ανησυχία των φοιτητών για την ασφάλεια, την παρενόχληση και τις σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών στα κολέγια, καθώς και τη δυσπιστία στις Αρχές που επιμένουν πως η έρευνα δεν βρήκε στοιχεία βιασμού.

«Το περιστατικό δεν υπάρχει», δήλωσε ο αρμόδιος για τα ιδιωτικά κολέγια αξιωματούχος, ενώ η επικεφαλής υπουργός της επαρχίας, τόνισε πως όσοι διέδωσαν τις ψευδείς δημοσιεύσεις θα τιμωρηθούν, ενώ η Progressive Students Collective, μία από τις ομάδες που διοργανώνουν τις κινητοποιήσεις, ζήτησε το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα περιλαμβάνει ανεξάρτητες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπροσώπους φοιτητών και δικαστές για να διερευνηθεί το συμβάν.

Related Articles

Back to top button