Κόσμος

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η Κίνα ηγείται της εισόδου του κόσμου στην «εποχή της ηλεκτρικής ενέργειας»

Η παγκόσμια αγορά ενέργειας εισέρχεται στην «εποχή της ηλεκτρικής ενέργειας» με επικεφαλής την Κίνα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Στο ετήσιο World Energy Outlook που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο IEA ανέφερε ότι η παραγωγή καθαρής ενέργειας προχωρά με «άνευ προηγουμένου ρυθμό», καθώς η παραγωγή μπαταριών και ηλιακών συλλεκτών αυξάνεται, οδηγούμενη από τη βιομηχανία, τα ηλεκτρικά οχήματα και τα κέντρα δεδομένων.

Η Κίνα αναμένεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της συνολικής ικανότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παγκοσμίως έως το 2030, παρά το γεγονός ότι παραμένει ένας από τους κορυφαίους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο, σημείωσε η IEA. Μόνο η ηλιακή παραγωγή της Κίνας είναι πιθανό να υπερβεί τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ μέχρι την επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έχουν φέρει στο προσκήνιο τα ζητήματα στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα και την ανάγκη για επενδύσεις για να επιταχυνθεί η μετάβαση σε «καθαρότερες και πιο ασφαλείς τεχνολογίες».

«Στην ενεργειακή ιστορία, γίναμε μάρτυρες της Εποχής του Άνθρακα και της Εποχής του Πετρελαίου», εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

«Τώρα προχωράμε με ταχύτητα στην Εποχή του Ηλεκτρισμού, η οποία θα καθορίσει το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα στο μέλλον και θα βασίζεται όλο και περισσότερο σε καθαρές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Ένας όγκος ρεκόρ καθαρής ενέργειας κυκλοφόρησε σε παγκόσμιο επίπεδο πέρυσι, σύμφωνα με τον IEA, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 560 γιγαβάτ (GW) ανανεώσιμης ενέργειας. Σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύονται σε έργα καθαρής ενέργειας σε όλο τον κόσμο ετησίως, σχεδόν διπλάσιο από το ποσό που επενδύεται σε ορυκτά καύσιμα, δήλωσε ο οργανισμός.

«Μαζί με την πυρηνική ενέργεια, η οποία αποτελεί αντικείμενο ανανεωμένου ενδιαφέροντος σε πολλές χώρες, πηγές χαμηλών εκπομπών αναμένεται να παράγουν περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας πριν από το 2030», αναφέρει η έκθεση.

Ταυτόχρονα, η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα εξακολουθεί να προβλέπεται να κορυφωθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τον οργανισμό, καθώς η χρήση καθαρής ενέργειας «δεν είναι καθόλου ομοιόμορφη μεταξύ των τεχνολογιών και των χωρών».

Παρά την «αυξανόμενη δυναμική πίσω από τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», η IEA είπε ότι ο κόσμος απέχει «ακόμα πολύ από μια τροχιά ευθυγραμμισμένη» με τον στόχο του να γίνει ουδέτερος ως προς τον άνθρακα έως το 2050.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button