Κόσμος

Πάνω από 47.000 κρούσματα χολέρας τον Σεπτέμβριο-Πρόβλημα με τα εμβόλια

Περισσότερα από 47.000 κρούσματα χολέρας καταγράφηκαν παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο του 2024, με τον αριθμό των θανάτων να φτάνει τους 580, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας νέα κρούσματα της νόσου στον Νίγηρα και την Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο, ελήφθησαν πληροφορίες για 47.234 κρούσματα χολέρας και περίπου 583 θανάτους από 14 χώρες που εποπτεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης μειώθηκε κατά 15% αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με τον Αύγουστο, αν και το ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 89%.

Στις περιοχές όπου παρουσιάζει έξαρση η νόσος συγκαταλέγονται χώρες που που έχουν πληγεί από συγκρούσεις, όπου η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη έχει υπονομευτεί σοβαρά και περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες.

Ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας έφτασε τα 17.856 στο Αφγανιστάν, τα 15.047 στο Σουδάν, τα 5.521 στο Πακιστάν, τα 3.615 στη Νιγηρία και τα 2.706 στην Υεμένη.

Από την έκθεση του περασμένου μήνα, έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα χολέρας στον Νίγηρα (705 κρούσματα και 17 θάνατοι) και την Ταϊλάνδη (πέντε κρούσματα χωρίς κανένα θάνατο), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χωρών που πλήττονται σε 30, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Και αυτόν τον μήνα, εντοπίστηκε κρούσμα χολέρας στον Λίβανο, όπου ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου είναι «πολύ υψηλός» λόγω των επιδεινούμενων συνθηκών υγιεινής για τον μεγάλο αριθμό των εκτοπισμένων.

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 439.724 κρούσματα χολέρας και 3.432 σχετικοί θάνατοι παγκοσμίως. Η υψηλότερη επίπτωση της νόσου σημειώθηκε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην Αφρική. Περισσότερα από 140.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στο Αφγανιστάν, πάνω από 60.000 στο Πακιστάν, περισσότερα από 36.000 στην Υεμένη, πάνω από 25.000 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σχεδόν 24.000 στην Αιθιοπία.

«Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων το 2024 είναι 16% χαμηλότερος από πέρυσι, η αύξηση των θανάτων κατά 126% είναι βαθιά ανησυχητική», αναφέρει η μηνιαία έκθεση του ΠΟΥ.

Εξαντλούνται τα διά στόματος εμβόλια

Λόγω της έξαρσης της νόσου, ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως εξαντλούνται τα παγκόσμια αποθέματα για τα από του στόματος εμβόλια, με την έλλειψη να θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου.

Η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα, αλλά η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ στη μηνιαία έκθεσή της, τονίζοντας πως «από τις 14 Οκτωβρίου, το παγκόσμιο απόθεμα του στοματικού εμβολίου χολέρας έχει εξαντληθεί, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις».

«Αν και αναμένονται περισσότερες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες, αυτή η έλλειψη θέτει σημαντικές προκλήσεις στις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας και παρεμποδίζει τις προσπάθειες για τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου».

Ο ΠΟΥ είπε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, η Διεθνής Συντονιστική Ομάδα για την παροχή εμβολίων έλαβε αιτήματα για στοματικά εμβόλια κατά της χολέρας από το Μπαγκλαντές, το Σουδάν, τον Νίγηρα, την Αιθιοπία και τη Μιανμάρ.

Τα αιτήματα ανήλθαν σε συνολικά 8,4 εκατομμύρια δόσεις, αλλά λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας, έγινε δυνατόν να αποσταλούν μόνο 7,6 εκατομμύρια.

Related Articles

Back to top button