Κόσμος

Οι όροι του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο – Το έγγραφο που έδωσε στον Λευκό Οίκο

Οι όροι του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο - Το έγγραφο που έδωσε στον Λευκό Οίκο

Έγγραφο με τους όρους για μία διπλωματική λύση, η οποία θα επέτρεπε τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο παρέδωσε στις ΗΠΑ το Ισραήλ, την περασμένη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Axios, το οποίο επικαλείται πηγές από δύο αμερικανούς και ισραηλινούς αξιωματούχους. 

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ παρέδωσε το έγγραφο στον Λευκό Οίκο ενόψει της σημερινής επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, Άμος Χοχστάιν, στη Βηρυτό, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο εύρεσης διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στο Axios ότι ο Ισραηλινός Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, ο οποίος είναι έμπιστος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έστειλε το έγγραφο στον Χόχσταϊν την περασμένη Πέμπτη (17.10.24). 

Το έγγραφο προέκυψε από συζητήσεις του Ντέρμερ με το Υπουργείο Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του, σχετικά με τα αιτήματα του Ισραήλ που πρέπει να ικανοποιηθούν για να καταστεί δυνατή η οποιαδήποτε συμφωνία.

Πρόσβαση στον εναέριο χώρο του Λιβάνου και αφοπλισμός της Χεζμπολάχ

Ένας από τους όρους του Ισραήλ είναι να επιτρέπεται στις ένοπλες δυνάμεις του να αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να αποτρέπουν ενεργά τον επανεξοπλισμό της Χεζμπολάχ και την ανασύνταξη των στρατιωτικών υποδομών της οργάνωσης στις περιοχές του νοτίου Λιβάνου κοντά στα σύνορα.

Το Ισραήλ ζητά επίσης η πολεμική αεροπορία του να μπορεί να επιχειρεί ελεύθερα στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, πρόσθεσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ωστόσο, αυτά τα δύο αιτήματα έρχονται σε αντίθεση με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρει ότι οι Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις (LAF) και η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) επιβάλλουν κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Ελάχιστες οι πιθανότητες να γίνουν δεκτοί οι όροι

«Μιλάμε για το ψήφισμα 1701 με ενισχυμένη επιβολή. Το βασικό μας μήνυμα είναι ότι, αν ο λιβανικός στρατός και η UNIFIL κάνουν περισσότερα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) θα κάνουν λιγότερα, και το αντίστροφο», δήλωσε στο Axios Ισραηλινός αξιωματούχος.

Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι οι πιθανότητες να αποδεχθούν αυτούς τους όρους ο Λίβανος και η διεθνής κοινότητα είναι ελάχιστες, καθώς θα υπονόμευαν δραματικά την κυριαρχία του Λιβάνου.

Ο Χοχστάιν αναμένεται να φτάσει σήμερα στη Βηρυτό, όπου θα έχει συναντήσεις με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι και άλλους αξιωματούχους του Λιβάνου, προκειμένου να συζητήσουν τις απαιτήσεις του Ισραήλ.

Ο Μπέρι δήλωσε την Κυριακή στο Al-Arabiya ότι η επίσκεψη του Χοχστάιν είναι «η τελευταία ευκαιρία πριν από τις αμερικανικές εκλογές για να βρεθεί μια λύση» στον πόλεμο του Λιβάνου. Διευκρίνισε ότι υπάρχει ομοφωνία στον Λίβανο υπέρ του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ και ξεκαθάρισε ότι αρνείται οποιαδήποτε τροποποίησή του, όπως ζητά το Ισραήλ.

Ο Χοχστάιν αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για την εκτεταμένη ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου στο νότιο Λίβανο, ως μέρος κάθε διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

To άρθρο Οι όροι του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο – Το έγγραφο που έδωσε στον Λευκό Οίκο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button