Κόσμος

Πακιστάν: Αλλαγές στο Ανώτατο δικαστήριο με στόχο τον Ιμράν Χαν

Καθώς ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Πακιστάν Καζί Φαέζ Ίσα οδεύει προς συνταξιοδότηση και αναμένονταν να αντικατασταθεί από τον επόμενο στην επετηρίδα Μανσούρ Αλί Σαχ, ο οποίος έχει εκδώσει ετυμηγορίες που θεωρούνται ευνοϊκές για τον φυλακισμένο πρώην πρωθυπουργό της χώρας Ιμράν Χαν, όλα αλλάζουν στο δικαστικό σύστημα του Πακιστάν.

Το νομοσχέδιο για την συνταγματική τροποποίηση, που προβλέπει ότι ο ανώτατος δικαστής της χώρας θα διορίζεται πλέον από τους βουλευτές, ψηφίστηκε σήμερα Δευτέρα, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και μια πολύωρη ολονύκτια συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης, όπως είναι γνωστή η κάτω βουλή του κοινοβουλίου της χώρας.

Με αυτό η κυβέρνηση του Πακιστάν ενέκρινε νέες συνταγματικές τροποποιήσεις για να δώσει στους νομοθέτες περισσότερες εξουσίες στον διορισμό του ανώτατου δικαστή – μια κίνηση που θεωρείται ότι παραγκωνίζει τα δικαστήρια που φέρεται να έχουν ευνοήσει τον φυλακισμένο πρώην πρωθυπουργό Ιμράν Χαν, ενώ αποφασίστηκε να δημιουργηθούν επίσης νέες ομάδες ανώτερων δικαστών για να σταθμίσουν αποκλειστικά συνταγματικά ζητήματα – ένα ζήτημα που ήταν στο επίκεντρο των πρόσφατων διαφωνιών μεταξύ της κυβέρνησης και του PTI στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Δεδομένου ότι οι γενικές εκλογές τον Φεβρουάριο αμαυρώθηκαν από καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ανώτατου δικαστηρίου έχουν επιδεινωθεί καθώς πολλαπλές δικαστικές αποφάσεις έχουν υποστηρίξει τον Χαν και το κόμμα του Tehreek-e-Insaf (PTI).

Τον Ιούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η Εκλογική Επιτροπή δεν έπρεπε να έχουν δημιουργήσει εμπόδια στο κόμμα του Χαν στην προεκλογική εκστρατεία, αναγκάζοντας τους βουλευτές του να κατέλθουν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι, ενώ έδωσε επίσης στο PTI μια σειρά από μη εκλεγμένες έδρες για γυναίκες και θρησκευτικές μειονότητες, κάτι που ενίσχυσε τον αριθμό των βουλευτών του PTI.

Σχολιάζοντας την τελευταία συνταγματική μεταρρύθμιση ο Ομάρ Αγιούμπ Χαν, επικεφαλής της αντιπολίτευσης του PTI στην Εθνοσυνέλευση τόνισε πως «αυτές οι τροπολογίες αποτελούν απόφαση ασφυξίας ενός ελεύθερου δικαστικού συστήματος και δεν αντιπροσωπεύουν τον λαό του Πακιστάν». «Μια κυβέρνηση που σχηματίστηκε με νοθεία δεν μπορεί να τροποποιήσει το σύνταγμα», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα φέτος, έξι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Πακιστάν κατηγόρησαν την κρατική υπηρεσία πληροφοριών ότι τους εκφοβίζει και τους εξαναγκάζει να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις, σε υποθέσεις με πολιτικό περιεχόμενο.

Related Articles

Back to top button