Πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας σε ημερίδα για την ακρίβεια με 4 πρώην υπουργούς από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, Παπανδρέου και Σημίτη

Ο Αλέξης Τσίπρας σε ημερίδα για την ακρίβεια με 4 πρώην υπουργούς από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, Παπανδρέου και Σημίτη

«Αυτό που ονομάζουμε ακρίβεια και αποτελεί μια διαρκή και τρομακτική πίεση τα τελευταία χρόνια στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, είναι ταυτόχρονα και μια γενικευμένη διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς σε λίγους. Η ανάπτυξη είναι μη βιώσιμη μεσοπρόθεσμα ενώ παράλληλα καρπώνεται από λίγους» αναμένεται να πει ο Αλέξης Τσίπρας στην ημερίδα που θα γίνει σήμερα Τρίτη (22.10.24) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχει η οποία έχει ως θέμα: «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». 

Στην ίδια ομιλία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ελληνική οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει ότι  «η ανασυγκρότησή της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απλά ζήτημα σχεδίου και πόρων, αλλά  απαιτεί και προϋποθέτει ταυτόχρονα και ρήξεις με οργανωμένα συμφέροντα. Μια βαθιά προοδευτική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο σχεδόν των θεσμών.

«Οι  πολιτικές και κυρίως αιτίες που μας  οδήγησαν την κρίση  δεν μπορούν να αποτελούν τη συνταγή της διεξόδου». 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός θα τονίσει ότι «σε κάθε περίπτωση ο δρόμος της διεξόδου είναι γνωστός. Και αυτό που απαιτείται είναι συνειδητοποίηση του υπαρξιακού κινδύνου και ισχυρή πολιτική βούληση». 

Παράλληλα θα αναφέρει ότι  «η πρόκληση της τρέχουσας δεκαετίας δε μπορεί να είναι άλλη από τον τερματισμό της διαρκούς πορείας απόκλισής μας από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στο εισόδημα, στο κράτος δικαίου, στο κοινωνικό κράτος και στις δημόσιες υποδομές. Ο τερματισμός της απόκλισης και η έναρξη μιας πορείας σταδιακής σύγκλισης. Σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και απαντήσεις. Υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Άλλη κατεύθυνση την οποία πρέπει άμεσα να ακολουθήσουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει ακόμα:

«Ένας νέος εθνικός στόχος θα έλεγα, αντίστοιχος με 

– την ένταξη και ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΟΚ τη δεκαετία του εβδομήντα και ογδόντα

– την ένταξη στην ευρωζώνη τη δεκαετία του ενενήντα

– την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια τη δεκαετία του ’10

 – οφείλει να είναι η αναστροφή της πραγματικής αυτής απόκλισης.

Και η επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια.

Έρευνες και αναλύσεις για την ακρίβεια στην Ελλάδα

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν έρευνες από το ΚΕΠΕ και την Μetron οι οποίες έχουν καταγράψει τον αντίκτυπο των πολιτικών αυτών στην κοινωνία και στους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Ιωαννίδης θα παρουσιάσει έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους». Παράλληλα, ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης θα παρουσιάσουν έρευνα της Metron Αnalysis με θέμα «Ακρίβεια και κόστος ζωής».

Ακόμα ειδικοί επιστήμονες θα αναλύσουν και θα εξηγήσουν γιατί η ακρίβεια στην χώρα μας έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και ποιες λύσεις μπορούν να  αντιστρέψουν την κατάσταση, ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας και της στέγασης.  

Ειδικοί από τον τομέα της ενεργειακής πολιτικής (Επιστήμη Οικονομοπούλου, Δικηγόρος – Clifford Chance) και της στεγαστικής πολιτικής (Θωμάς Μαλούτας, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Μαρία Καραγιάννη– Προγράμματα Στέγασης Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης), όπως και ο Δ/ντής του Ινστιτούτου ΕΝΑ Τάκης Κορκολής, θα αναφερθούν στη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανισοτήτων με την προώθηση πολιτικών που προασπίζουν τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας παράλληλα όρους υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά απέναντι σε πρακτικές καρτέλ.

Ακόμα τέσσερις υπουργοί από τρεις διαφορετικές κυβερνητικές περιόδους (κυβέρνηση Τσίπρα, Παπανδρέου, Σημίτη). Η Λούκα Κατσέλη, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιώργος Χουλιαράκης θα δώσουν το δικό τους στίγμα για την σημερινή κατάσταση, αλλά και για στις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στη συζήτηση θα παρέμβει η υποψήφια πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Lucie Castets, που θα μεταφέρει την εμπειρία από την Γαλλία και θα αναφερθεί στις προοπτικές που έχει η ανάπτυξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στην Ευρώπη, σήμερα, που να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις.

To άρθρο Ο Αλέξης Τσίπρας σε ημερίδα για την ακρίβεια με 4 πρώην υπουργούς από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, Παπανδρέου και Σημίτη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button