Κόσμος

Ουκρανία και Μ. Ανατολή στην ατζέντα της συνάντησης Πούτιν-Γκουτέρες στο Καζάν

Η κατάσταση στην Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, την ερχόμενη Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS που ξεκινάει στην ρωσική πόλη Καζάν, σήμερα Τρίτη.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, «η Ρωσία υποστηρίζει σταθερά την ενίσχυση του ηγετικού ρόλου του ΟΗΕ στις παγκόσμιες υποθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, την κυριαρχική ισότητα των κρατών, τη μη χρήση βίας και το απαράδεκτο της διαστρέβλωσης και αναθεώρησης της ιστορίας όσο αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Από την πλευρά του ΟΗΕ δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η επίσκεψη Γκουτέρες στη Ρωσία. Ερωτηθείς σχετικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Φαρχάν Χακ, περιορίστηκε να πει ότι θα γίνουν «ανακοινώσεις» για το πρόγραμμα του Γενικού Γραμματέα.

Την επίσκεψη Γκουτέρες, έσπευσε να σχολιάσει και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, που τόνισε χθες, Δευτέρα το βράδυ, σε ανάρτησή του στο X, ότι ο γγ του ΟΗΕ κάνει τη «λάθος επιλογή» διότι δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση σε σύνοδο ειρήνης αλλά αποδέχθηκε να ταξιδέψει στην Καζάν. «Το μόνο που κάνει είναι να βλάπτει τη φήμη του ΟΗΕ», υποστήριξε το Κίεβο.

Ο Γκουτέρες επισκέφθηκε τη Ρωσία για τελευταία φορά πριν από δύο χρόνια, στις 26 Απριλίου 2022, και η τωρινή του επίσκεψη εκτιμάται ως ιδιαίτερης σημασίας καθώς υπογραμμίζει ότι η σύνοδος των BRICS και των 30 χωρών που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της ένωσης, αποτελεί ένα διεθνές γεγονός στο οποίο είναι στραμμένα και τα μάτια της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επισήμως, η σύνοδος κορυφής θα ξεκινήσει το βράδυ, με ένα φιλικό δείπνο για όλους τους αφιχθέντες ηγέτες. Αλλά και πριν από αυτό, ο Πούτιν θα ξεκινήσει μια σειρά διμερών συναντήσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν τόσο μετά το δείπνο όσο και τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, αλλά και την Πρόεδρο της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται, μεταξύ άλλων θα έχει συζητήσεις με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν.

Related Articles

Back to top button