Κόσμος

Λωρίδα της Γάζας: «Η ανάπτυξη έπεσε στα επίπεδα της δεκαετίας του ’50» – Στο Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν με στόχο την εκεχειρία

Λωρίδα της Γάζας: «Η ανάπτυξη έπεσε στα επίπεδα της δεκαετίας του ’50» – Στο Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν με στόχο την εκεχειρία

Έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής στην Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το επίπεδο της ανάπτυξης στην περιοχή σε βαθμό αντίστοιχο με την δεκαετία του ’50.

Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζονται σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται το Ισραήλ, στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης των ΗΠΑ για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) ανέφερε ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει καταστρέψει την παλαιστινιακή οικονομία, η οποία σήμερα έχει συρρικνωθεί κατά 35% σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν στην αρχή της εισβολής του Ισραήλ πριν από ένα χρόνο, ενώ τα επίπεδα ανάπτυξης στην ίδια τη Γάζα έχουν καταρρεύσει στο επίπεδο της δεκαετίας του ’50.

REUTERS/Violeta Santos Moura

Παρουσιάζοντας μια νέα μελέτη για τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, που σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 42.500 ανθρώπους, η Κιτόζε Νογκούτσι του UNDP είπε ότι με βάση κάποιες μετρήσεις το επίπεδο φτώχειας στην περιοχή πλησιάζει τώρα το 100% ως αποτέλεσμα του πολέμου, με το ποσοστό ανεργίας να κυμαίνεται στο 80%.

«Το κράτος της Παλαιστίνης βιώνει άνευ προηγουμένου υποχώρηση. Στη Γάζα (παρατηρείται) αντιστροφή της ανάπτυξης που εκτιμάται στα 70 χρόνια πίσω, δηλαδή στο 1955», δήλωσε η ίδια τηλεφωνικώς στο Reuters από το Ντέιρ Αλ-Μπαλάχ.

Στο Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφθασε σήμερα (22.10.2024) στο Ισραήλ για συναντήσεις με Ισραηλινούς ηγέτες, στον πρώτο σταθμό μιας ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή με σκοπό την αναβίωση των συνομιλιών για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Το 11ο ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα, πραγματοποιείται καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει την εκστρατεία του στον παλαιστινιακό θύλακα καθώς και στον Λίβανο εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ.

REUTERS/Violeta Santos Moura

Ο Μπλίνκεν θα συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και άλλους αξιωματούχους στη διάρκεια της ημέρας στο πλαίσιο μιας επίσκεψης στη Μέση Ανατολή που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και περιλαμβάνει επίσης την Ιορδανία και το Κατάρ.

Οι διπλωματικές προσπάθειες απέτυχαν μέχρι τώρα να επιφέρουν ένα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα, που διαρκεί ένα χρόνο, και να αποτρέψουν την επέκτασή του στη σύγκρουση ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ. που έχει ενταθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από έναν χρόνο με ανταλλαγές πυρών κυρίως στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

To άρθρο Λωρίδα της Γάζας: «Η ανάπτυξη έπεσε στα επίπεδα της δεκαετίας του ’50» – Στο Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν με στόχο την εκεχειρία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button