Κόσμος

Σουδάν: Αυτομόλησε προς τον στρατό διοικητής των RSF

Οι Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις (SAF) ανακοίνωσαν ότι ένας ανώτερος διοικητής των αντίπαλων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) εγκατέλειψε την παραστρατιωτική δύναμη και εντάχθηκε στον στρατό, μαζί με αρκετούς από τους στρατιώτες του.

Ο στρατός υπό τη διοίκηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν και οι παραστρατιωτικές RSF υπό τον Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό εμπλέκονται σε έναν βίαιο πόλεμο για περισσότερους από 18 μήνες.

Ο Αμπού Ακλά Μουχάμαντ Άχμεντ Κικίλ, διοικητής των RSF στη νοτιοανατολική πολιτεία Ελ Γκεζίρα, φέρεται να έγινε ο πρώτος ανώτερος αξιωματικός που προχώρησε σε αυτή την κίνηση από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών πέρυσι.

Σε μια δήλωση την Κυριακή, οι Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις χαιρέτισαν τον Κικίλ και έναν «μεγάλο αριθμό» στρατιωτών του για τη «γενναία» απόφαση να εγκαταλείψουν την «τρομοκρατική» ομάδα – της οποίας η ατζέντα είναι να καταστρέψει τη χώρα – και να «πολεμήσει μαζί» με τον εθνικό στρατό.

Ο στρατός δήλωσε ότι χαιρετίζει την κίνηση, προσθέτοντας ότι οι πόρτες του «θα παραμείνουν ανοιχτές σε οποιονδήποτε συντάσσεται με το έθνος και παραδοθεί στην πλησιέστερη στρατιωτική μονάδα».

«Επαναβεβαιώνουμε επίσης την παροχή αμνηστίας εκ μέρους του αρχηγού του συμβουλίου κυριαρχίας και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων σε οποιονδήποτε αντάρτη που θα συμπαρασταθεί στο έθνος και θα αναφερθεί στην πλησιέστερη στρατιωτική βάση σε όλες τις περιοχές του Σουδάν», προστίθεται.

Οι RSF απάντησαν απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του στρατού ότι ο Κικίλ αυτομόλησε λόγω της καταστροφικής ατζέντας της παράταξης. Η παραστρατιωτική ομάδα ανέφερε σε δήλωση που επικαλείται το Reuters ότι ο αξιωματικός άλλαξε πλευρά μετά από συμφωνία.

Το BBC επικαλέστηκε επίσης στρατιωτικές πηγές ότι ο πρώην ανώτερος αξιωματικός των RSF και οι μαχητές του παραδόθηκαν μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τον στρατό.

Η αποστασία έρχεται καθώς οι μάχες μεταξύ των δύο παρατάξεων συνεχίζονται σε πολλαπλά μέτωπα, με τις RSF να έχουν καταλάβει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της επικράτειας του Σουδάν.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η σύγκρουση, η οποία συνεχίζεται από τα μέσα Απριλίου 2023, έχει οδηγήσει σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση διερευνητικής αποστολής του ΟΗΕ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα των περίπου 47 εκατομμυρίων έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά, ενώ άλλα 2 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να μεταβούν σε γειτονικές χώρες ως πρόσφυγες.

Αρκετές ειρηνευτικές συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μεσολάβησαν η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ, απέτυχαν να φέρουν τις αντιμαχόμενες πλευρές σε σε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button