Θεσσαλία

9ο Γυμνάσιο Τρικάλων: Φθινοπωρινή απόδραση στην Πρωτεύουσα της Ηπείρου

Στο πλαίσιο της διήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου μας, του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων στις 17 & 18/10/2024, οι μαθητές είχαμε την ευκαιρία να διευρύνουμε τους γνωστικούς ορίζοντές μας με έναν ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο, εξερευνώντας χώρους μοναδικής ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας αλλά και ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.

Μετά την πρωινή μας αναχώρηση από τα Τρίκαλα στις 17/10, φτάσαμε στον πρώτο προορισμό του ταξιδιού μας – το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης. Εκεί, θαυμάσαμε την επιβλητική αρχιτεκτονική του θεάτρου, το οποίο σώζεται σε καλή κατάσταση και περιηγηθήκαμε στον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο, όπου υπήρχε το αρχαιότερο μαντείο του ελληνικού κόσμου, αφιερωμένο στο θεό Δία και πολλά ιερά. Απολαύσαμε τις εκπληκτικές φυσικές ομορφιές που περιβάλανε τον αρχαιολογικό χώρο και δημιουργήσαμε ένα βίντεο μικρής διάρκειας με πληροφορίες για το αρχαίο θέατρο, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok, στον επίσημο λογαριασμό του σχολείου μας.
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψή μας στο κάστρο του Αλή Πασά, του αλβανού δεσπότη της Ηπείρου, όπου θαυμάσαμε τον τάφο του και τα εκθέματα του μουσείου Αργυροχοΐας. Το μουσείο αυτό παρέχει πολλές συναρπαστικές πληροφορίες για την παραδοσιακή τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας από τον 15ο έως και τον 20ο αι. και φιλοξενεί κομψοτεχνήματα, με περίτεχνες λεπτομέρειες, όπως κοσμήματα, όπλα και πολεμική εξάρτυση, ασημικά του σπιτιού και άλλα έργα τέχνης. Μετά το γεύμα μας, φτάσαμε στο ξενοδοχείο, όπου τακτοποιηθήκαμε και ξεκουραστήκαμε. Η μέρα μας έκλεισε επίσημα με μια βραδινή έξοδο γεμάτη διασκέδαση, φαγητό και χορό.

Το πρωί της δεύτερης και τελευταίας μας μέρας στα Ιωάννινα, μετά την απόλαυση ενός πλούσιου πρωινού, αποχωρήσαμε από το ξενοδοχείο και κατεβήκαμε στο λιμανάκι της πόλης, προκειμένου να μεταφερθούμε στο νησί της κυρα-Φροσύνης, το οποίο βρίσκεται στην περίφημη λίμνη Παμβώτιδα. Εξερευνήσαμε κάθε γωνιά του νησιού, θαυμάσαμε τη μεγάλη ποικιλία ασημικών, για τα οποία άλλωστε φημίζονται τα Ιωάννινα, επισκεφτήκαμε την παραδοσιακή εκκλησία του, καθώς και το  σπίτι του Αλή Πασά που σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσειακό χώρο. Εκεί παρατηρήσαμε πολλά αντικείμενα ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος καθώς και μια αναπαράσταση του πνιγμού της κυρα-Φροσύνης. Στη συνέχεια, κατά τον ελεύθερό μας χρόνο, γνωρίσαμε καλύτερα την πόλη των Ιωαννίνων, τη φοιτητούπολη όπου συνυπάρχει άρτια το παλιό με το καινούργιο και θαυμάσαμε τις ομορφιές της, μέχρι που ήρθε η ώρα της αναχώρησης. Στον δρόμο της επιστροφής, κάναμε μια στάση στο Μέτσοβο, ένα πανέμορφο και παραδοσιακό χωριό της Ηπείρου. Το φθινοπωρινό τοπίο μελαγχολικό, λόγω της βροχής, αλλά συγχρόνως μαγευτικό.

Η υπέροχη αυτή εκπαιδευτική επίσκεψη δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση της Διευθύντριας του σχολείου μας κας Ηλιάδη  Αμαλίας την οποία ευχαριστούμε θερμά. Τέλος τη μοναδική αυτή εμπειρία δεν θα μπορούσα να ζήσω με άλλους πέρα από τους συμμαθητές μου και τις εξαιρετικές συνοδούς μας: Τσουμπέκου Σοφία (καθηγήτρια Αγγλικής φιλολογίας), Αναγνωστοπούλου Αθανασία (μαθηματικός), Καμπλιώνη Αρετή (φιλόλογος) και Ντάνα Ειρήνη (χημικός). Η εκδρομή αυτή θα έχει πάντα μια σημαντική θέση στην καρδιά μου και τις αναμνήσεις μου.

Γιαννάκος Νικόλαος, μαθητής του Γ1 τμήματος του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

9ο Γυμνάσιο Τρικάλων – Φθινοπωρινή απόδραση στην Πρωτεύουσα της Ηπείρου
9ο Γυμνάσιο Τρικάλων – Φθινοπωρινή απόδραση στην Πρωτεύουσα της Ηπείρου
9ο Γυμνάσιο Τρικάλων – Φθινοπωρινή απόδραση στην Πρωτεύουσα της Ηπείρου

The post 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων: Φθινοπωρινή απόδραση στην Πρωτεύουσα της Ηπείρου appeared first on TrikalaNews.

Related Articles

Back to top button