Πολιτική

Το μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη σήμερα στη Βουλή και το «Όχι» του ΠΑΣΟΚ για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Το μπρα ντε φερ Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη σήμερα στη Βουλή και το «Όχι» του ΠΑΣΟΚ για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Η αρνητική στάση χθες του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου Εσωτερικών για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, αναμένεται να είναι «οδηγός» στην προσέγγιση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη σήμερα στην Ολομέλεια.

Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο κοινοβουλευτικό μπρα ντε φερ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές, οι οποίες στάθηκαν η αφορμή για να προκύψει ένα νέο πολιτικό περιβάλλον. Αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη από το εσωτερικό του κόμματος, με νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές και συνθήκες διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλέον εκπροσωπείται στη Βουλή από τον Νίκο Παππά ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο πρωθυπουργός σήμερα στην συνεδρίαση στην Ολομέλεια, που γίνεται με πρωτοβουλία του, με αντικείμενο τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και την ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, αναμένεται να δείξει ξεκάθαρα ότι λογίζει ως βασικό πολιτικό αντίπαλο πια το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. 

«Το δεύτερο κόμμα και με διαφορά από τα υπόλοιπα, τουλάχιστον δημοσκοπικά, μένει να κυρωθεί και εκλογικά, είναι το ΠΑΣΟΚ. Αυτό οφείλουμε να το δούμε» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Ant1), δίνοντας ξεκάθαρα τον τόνο.

«Δεν ξεκίνησε καλά»

Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ χθες να στηρίξει το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και ευνοϊκές διατάξεις που αφορούν στο κριτήριο της εντοπιότητας για τις προσλήψεις στους δήμους, πυροδότησε ήδη χθες την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβανιού, ο οποίος κατηγόρησε το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν ξεκίνησε καλά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση περίμενε με ενδιαφέρον τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να δει αν τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν αλλαγή στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και διάθεση για συνεννοήσεις και συνθέσεις. 

«Το ΑΣΕΠ είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ, εμβληματική μεταρρύθμιση του, όπως και το ΕΣΥ, και το πως θα αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο Λιβάνιου θα δείξει πολλά» έλεγε με έμφαση στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης.

Το στίγμα έδωσε νωρίς χθες το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι έχει σημασία το… τι θα ψηφίσει το κάθε κόμμα, σημειώνοντας ότι με η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «εκσυγχρονίζει τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, κάνει πολύ πιο γρήγορες, αλλά ταυτόχρονα και απολύτως κατοχυρωμένες νομικά τις προσλήψεις και ουσιαστικά διευκολύνει μια σειρά από ζητήματα για τους πολίτες». 

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αναμένεται να διαμηνύσει ότι το «όχι σε όλα» του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη περίοδο, όπως κατηγορεί το Μαξίμου το ΠΑΣΟΚ ότι έχει ως  τακτική του, πρέπει να αλλάξει με κατάθεση εφαρμόσιμων και κοστολογημένων προτάσεων, και να μιλήσει για την ανάγκη συνθέσεων.

Παράλληλα, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι από την πλευρά της, δεν αποκλείει την υιοθέτηση προτάσεων της αντιπολίτευσης, που εκτιμά ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό χθες ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος μπορεί να μην έκανε δεκτή την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς τους “Σπαρτιάτες”, δεσμεύτηκε όμως ότι θα την επεξεργαστεί και θα φέρει μία νέα συνολική νομοθετική ρύθμιση, που θα ρυθμίζει κι άλλα ζητήματα και η οποία θα αξιοποιεί και τα “θετικά στοιχεία”, όπως είπε, που προτείνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν κάποια νομικά ζητήματα και στη συνέχεια, σε σύντομο χρόνο η κυβέρνηση θα επανέλθει στη Βουλή με νέα τροπολογία.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ ζητούσε με την τροπολογία του να συμπληρωθούν κενά στην ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να μπει κάθετα φραγμός στη χρηματοδότηση κόμματος που είτε σχετίζεται με εγκληματικές δραστηριότητες, είτε αποτελεί κέλυφος κόμματος που προέβη σε εγκληματικές πράξεις.

Το ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε την απόφαση του Αρείου Πάγου που δέχθηκε ότι ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης είναι πραγματικός αρχηγός του κόμματος «Σπαρτιάτες» που υποκαθιστά τη «Χρυσή Αυγή», όπως απεφάνθη, και αφορμή για την τροπολογία ήταν η πρόσφατη εκταμίευση κρατικής χρηματοδότησης στο κόμμα του Βασίλη Στίγκα, ύψους περίπου 800.000 ευρώ.

To άρθρο Το μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη σήμερα στη Βουλή και το «Όχι» του ΠΑΣΟΚ για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button