Κόσμος

Στη Γαλλία ο Γεραπετρίτης για τη Διεθνή Διάσκεψη για τον Λίβανο

Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προκειμένου αύριο, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, να πάρει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη υποστήριξης του πληθυσμού και της κυριαρχίας του Λιβάνου.

Η διάσκεψη αποτελεί πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο οποίος βρέθηκε στο Ισραήλ προ εβδομάδων και σε αυτήν αναμένεται να συμμετάσχουν περιφερειακοί και διεθνείς εταίροι του Λιβάνου, των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και εταίροι της κοινωνίας των πολιτών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει προσκληθεί το Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας υπογραμμίζει πώς στόχος της εν λόγω διάσκεψης «είναι να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες προστασίας και έκτακτης ανακούφισης του λιβανικού λαού και να εξετάσει τρόπους υποστήριξης των θεσμών του Λιβάνου, ιδιαίτερα των λιβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελούν την εγγυήτρια δύναμη της εσωτερικής σταθερότητας της χώρας».

«Εν όψει μια σοβαρής και βαθιάς πολιτικής και ανθρωπιστικής κρίση, η Γαλλία θα υπενθυμίσει μέσω αυτής της διάσκεψης την επιτακτική ανάγκη παύσης των εχθροπραξιών και εύρεσης μιας διπλωματικής λύσης», σημειώνει το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τη Δευτέρα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προστατεύσει τις μη στρατιωτικές υποδομές στον Λίβανο και να δώσει προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων ενώ εργάζεται για την κατάπαυση του πυρός.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Νετανιάχου, ο Μακρόν καταδίκασε τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού εναντίον των εγκαταστάσεων της UNIFIL και εξέφρασε την επιθυμία να επιτραπεί στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ να παίξουν πλήρως τον ρόλο τους στον νότιο Λίβανο, επιτρέποντας στους αμάχους να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και στις δύο πλευρές του Λιβάνου.

«Η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ είναι καλά είδηση, δεν θα πούμε το αντίθετο, αλλά βλέπουμε ότι ο Λίβανος μπορεί να καταρρεύσει εντελώς, και η κατάσταση να επιδεινωθεί τραγικά», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνιού, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό LCI το βράδυ της Δευτέρας και τόνισε ότι στόχος της Γαλλίας είναι «να αποφύγει έναν διαθρησκειακό και έναν εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο».

Related Articles

Back to top button