Πολιτική

Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση δεν έχει χρώμα – Ανδρουλάκης: Είναι επιτυχία ότι η φωτιά από το Βαρνάβα έφτασε στο Χαλάνδρι;

Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση δεν έχει χρώμα - Ανδρουλάκης: Είναι επιτυχία ότι η φωτιά από το Βαρνάβα έφτασε στο Χαλάνδρι;

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Βουλή όπου οι πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην συζήτηση για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν πολύ στην Ολομέλεια της Βουλής ειδικά ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Ανδρουλάκη και αυτό φάνηκε από νωρίς σήμερα (23/10/24) όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ γιατί αρνήθηκε να υπερψηφίσει διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ.

Στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους 4+1 πυλώνες της πολιτικής του για την αντιπυριακή περίοδο και σημείωσε ότι η φετινή χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών.

«Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, ξηρασία και έντονους ανέμους και αυτά ήρθαν μετά από μια περίοδο παρατεταμένη ανομβρίας με ελάχιστον χιόνι στα βουνά μας. Αυτά λόγω της κλιματικής αλλαγής θα τα βλέπουμε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα. Είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα ολόκληρο εξάμηνο», τόνισε και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλλαν μια τιτάνια προσπάθεια.  

Ο πρωθυπουργός διακόπηκε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ομιλίας του από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και απευθυνόμενος προσωπικά σ εκείνη είπε «αναρωτιέστε γιατί σας συμπεριφέρομαι έτσι: έχετε την αντιμετώπιση που σας αξίζει».

Δείτε ζωντανά όλη την συζήτηση 

 

4+1 πυλώνες 

Και συνέχισε: «440.000 στρέμματα κάηκαν φέτος, είμασταν κάτω από μέσο όρο τελευταίας 20ετίας, μια χρονιά δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών. Δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι μπορεί να έχουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές. Δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω τα πράγματα αλλά η κλιματική κρίση είναι εδώ και η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται όλο και πιο συχνά.

Η δράση μας αναπτύσσεται σε 4+1 πυλώνες: 

Ως πρώτη ανέφερε την πρόληψη: «Μετά την καταστροφική φωτιά στο Μάτι έγινε μια έκθεση από την επιτροπή Γκολντάμερ που ζητούσε να δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και είναι σωστή αυτή η θέση. Αυτό κάναμε με το πρόγραμμα Antinero1,2 και 3. Αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός αρχαιολογικών χώρων, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που δρομολογήθηκε ένα τόσο οργανωμένο πρόγραμμα παρέμβασης στα δάση μας και βοήθησε στην αντιμετώπιση δύσκολων πυρκαγιών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι. Πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους και είναι κοινός τόπος ότι η προσπάθεια που κάναμε είχε αποτελέσματα. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία συλλογική της χώρας και μιας αναγνώριση από την κοινωνία ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Μαζί με την συλλογική ευθύνη υπάρχει και η ατομική. Έχουμε επίσης αυστηροποιήσει τις ποινές για εμπρησμό. Θέλουμε επίσης να ωθήσουμε τους πολίτες να ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι καταστροφών και γι αυτό δώσαμε το κίνητρο του ΕΝΦΙΑ».

Μην λοιδορείτε το 112 έσωσε ζωές

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. «Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση τον άμεσο εντοπισμό και την γρήγορη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς, drones πετούσαν 24ωρες το 24ωρο και υπήρχαν  έμφορτες περιπολίες. Μπορέσαμε και σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των 9101 πυρκαγιών, άνω του 98%. Η παρέμβαση έγινε σε πρώτο χρόνο πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία την οποία πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. Ειδική αναφορά έκανε στο 112. «Αξιοποιήσαμε το 112 όταν κρίθηκε απαραίτητο, ελπίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αναγκαιότητα να γίνονται τέτοιες εκκενώσεις, κουλτούρα που θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτη προτεραιότητα.  Αποτελεί κατάκτηση της χώρας μας το 112 ένας δοκιμασμένος μηχανισμός. Το 112 έχει σώσει πολλές ζωές, παρακαλώ στην κριτική σας να σταματήσετε να λέτε ότι το 112 είναι άλλοθι για αυτά που δεν γίνονται, είναι και άδικο και λάθος, δεν μπορεί να ακυρώνεται για λόγους μικροκομματικής αντιπαράθεσης».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον συντονισμό. «Με τις έγκαιρες μετεωρολογικές προβλέψεις και όσο και αν έχει προχωρήσει η επιστήμη δεν σημαίνει ότι συμφωνούν όλοι στις προβλέψεις τους. Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι επιχειρήσεις γίνονται με καλύτερο συντονισμό. Θέλω να σταθώ στη μεταρρύθμιση που κάναμε μεταφέροντας την επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών από το ΥΠΕΣ στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερθηκε και στην πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα της αποκατάστασης των καταστροφών και ειδικά για την πυρκαγιά στην Αττική είπε ότι «έχει καταβληθεί 1 εκατ εχει καταβληθεί από πρώτη αρωγή για 203 αιτήσεις.  Θα συνεχιστούν και οι έκτακτες ενισχύσεις σε τοπικούς δημους. Η αποκατάσταση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και περιβαλλοντική και έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων και σύντομα δύο ανάδοχοι αναδασώσεων θα προχωρήσουν σε αναδασώσεις γύρω από την Ιερά Μονή Πεντέλης και το Αστεροσκοπείο».

Όσον αφορά στον πυλώνα της επένδυσης σε δομές και ανθρώπινους πόρους που αφορούν το μέλλον είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που η χώρα έχει το ΑΙΓΙΣ ένα οργανωμένο και αυτοτελές πρόγραμμα για την ενίσχυση των δομών της Πολιτικής Προστασίας 2,1 δις ευρώ. Έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα ύψους 1,7 δις ευρώ και πρόκειται για βαριά προγράμματα που απαιτούν διεθνείς διαγωνισμούς και από τη φύση τους είναι χρονοβόρα».

Τα έργα προχωρούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Η χώρα μας θα είναι η πρώτη, η οποία ελπίζουμε το 2027 να μπορεί να εντάξει στο στόλο της τα πρώτα από τα 7 νέα Canadair που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Canadair 215, τα οποία έχουν συμπληρώσει 50 χρόνια υπηρεσίας και θα μας είναι απαραίτητα για τα επόμενα δυο χρόνια. Υπέγραψα τη σχετική συμφωνία με τον καναδό πρωθυπουργό και υπήρξα επισπεύδων στην Ε.Ε. ώστε να γίνουν μαζικές παραγγελίες. Η Ελλάδα μπήκε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας και η γραμμή παραγωγής θα ξεκινήσει».

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη 

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν είμαι εδώ ούτε να πανηγυρίσω, ούτε για να μηδενίσω. Ελπίζω οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλήσουν με πραγματικά δεδομένα και όχι με τις γνωστές κορόνες, είμαι εδώ για να ακούσω συγκεκριμένες προτάσεις και να πω στον κ. Ανδρουλάκη αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι επίθεση που δεν έχει χρώμα και αφορά τους πάντες, έχουμε χρέος να σταθούμε όλοι ενωμένοι, μακάρι να καταλήξουμε σε κοινό τόπο και να βελτιώσουμε την μεγάλη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει και θα επιμείνουμε. Και πριν προχωρήσει ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση σε μηδενιστική κριτική, η πολιτική προστασία που παραλάβαμε το 2019 ήταν σε ένα μέρος κτιρίου ετοιμόρροπο και θα ήταν το πρώτο κτίριο που θα κατέρρεε σε ένα μεγάλο σεισμό. Δεν είναι σκοπός μου να αναδείξω ευθύνες του παρελθόντος αλλά δεν θα επιτρέψω να μηδενιστεί η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από μια αντιπολίτευση που τα βλέπει όλα μαύρα με μια Ελλάδα που υπάρχει μόνο στη δική σας νοσηρή  φαντασία». 

Ανδρουλάκης: Είναι επιτυχία ότι η φωτιά από τον Βαρνάβα έφτασε στο Χαλάνδρι;

Δυναμικά ξεκίνησε την ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορώντας τη ΝΔ για αδιανόητη και αντιφατική στάση λέγοντας: «Δεν ακούσαμε μια συγγνώμη από τον πρωθυπουργό γιατί χρηματοδότησε τους Σπαρτιάτες». «Δώστε μας έναν λόγο μια καθαρή απάντηση γιατί δεν κάνατε αποδεκτή την τροπολογία που καταθέσαμε;»

Πρόσθεσε: «Χθες διαρρέατε ότι θα την υιοθετούσατε και την απορρίψατε. Θα συνεχίσετε να έχετε στα πούπουλα όπως την Χρυσή Αυγή;»

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση μπορεί αλλά δεν θέλει να δώσει άμεση λύση. Εμείς ζητάμε συναίνεση για να μην παίρνουν ούτε ένα ευρώ οι εγκληματίες. Εσείς γιατί την αρνείστε;»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε επίσης ότι είναι παράξενη σύμπτωση πως την ώρα που δίνετε τη μάχη κατά της ακροδεξιάς έχετε στα ψηφοδέλτιά σας για τα επιμελητήρια άνθρωπο που κατέβαινε υποψήφιος ευρωβουλευτής  των Σπαρτιατών.

Απαντώντας στην επίθεση Μαρινάκη για την καταψήφιση του νόμου για το ΑΣΕΠ είπε: «Μιλάτε εσείς για το ΑΣΕΠ όταν το καταγγέλλατε; Υπάρχει μνήμη στους πολίτες».

Αναφερόμενος στο θέμα της συζήτησης ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι υπάρχει γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες και απολύτως υπεύθυνη είναι η ΝΔ. «Η κυβέρνηση περνά κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της κοινωνίας», είπε ακόμα. 

To άρθρο Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση δεν έχει χρώμα – Ανδρουλάκης: Είναι επιτυχία ότι η φωτιά από το Βαρνάβα έφτασε στο Χαλάνδρι; δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button