Κόσμος

Παραιτήθηκε η αρχισυντάκτρια των L.A. Times μετά από βέτο του ιδιοκτήτη στην στήριξη Χάρις

Η επικεφαλής των συντακτικών των Los Angeles Times, Μάριελ Γκάρζα, παραιτήθηκε αφού ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας άσκησαν βέτο στα σχέδια της συντακτικής επιτροπής να υποστηρίξει την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα. Η δημοσιογράφος εξήγησε ότι «δεν ήταν εντάξει» με την επιλογή να παραμείνει η έκδοση σιωπηλή σε «επικίνδυνες στιγμές».

Μέχρι τώρα, οι LA Times είχαν υποστηρίξει σταθερά τους Δημοκρατικούς σε όλες τις εκλογές προέδρου από την εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008.

Ωστόσο, στο άρθρο της στο οποίο προτείνει αυτούς που θεωρεί ως καταλληλότερους υποψηφίους για την κατάληψη διάφορων αξιωμάτων που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα δεν έκανε καμία αναφορά στους υποψηφίους για την προεδρία, γράφοντας μόνο ότι η φετινή διαδικασία εκλογής προέδρου είναι «οι πιο σημαντικές εκλογές μιας γενιάς».

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτές μπορεί να είναι οι πιο σημαντικές εκλογές μιας γενιάς. Και δεν μιλάμε μόνο για την προεδρική κούρσα. Από την κορυφή του ψηφοδελτίου μέχρι τα τοπικά επίπεδα ψηφοφορίας, οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνια φέτος παλεύουν με σημαντικές αποφάσεις που θα διαμορφώσουν τη ζωή και τις κοινότητές τους για τα επόμενα χρόνια.

Για να βοηθήσει τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν, η συντακτική επιτροπή των Times προσφέρει συστάσεις που βασίζονται σε συνεντεύξεις με υποψηφίους, επιτροπές εκστρατειών και πολιτικούς εμπειρογνώμονες, εξέταση γεγονότων και ισχυρισμών και διεξαγωγή έρευνας για την ενημέρωση των υποστηρικτών μας», αναφέρει εισαγωγικά η εφημερίδα.

Ωστόσο, η εφημερίδα πρότεινε περισσότερους από είκοσι υποψηφίους -ως επί το πλείστον προερχόμενους από τους Δημοκρατικούς- για θέσεις που αφορούν από σχολικά συμβούλια έως τη Γερουσία των ΗΠΑ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Semafor ανέφερε αργότερα ότι η συντακτική επιτροπή των LA Times είχε σχεδιάσει να υποστηρίξει την Χάρις, έως ότου ο εκτελεστικός συντάκτης Τέρι Τανγκ παρενέβη και διέταξε να μην αποτυπωθεί ρητή υποστήριξη της εφημερίδας στην υποψήφια των Δημοκρατικών. Η απόφαση λέγεται ότι προήλθε απευθείας από τον ιδιοκτήτη και εκτελεστικό πρόεδρο της εφημερίδας, Πάτρικ Σουν-Σιονγκ.

Σε μια ανάρτηση στο X την Πέμπτη, ο δισεκατομμυριούχος εξήγησε την απόφαση η εφημερίδα να απέχει φέτος από την υποστήριξη ενός προεδρικού υποψηφίου λέγοντας ότι η συντακτική επιτροπή είχε αρνηθεί να παράσχει μια τεκμηριωμένη αξιολόγηση και των δύο υποψηφίων.

«Η Συντακτική Επιτροπή είχε την ευκαιρία να συντάξει μια τεκμηριωμένη ανάλυση όλων των ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ πολιτικών από ΚΑΘΕ υποψήφιο κατά τη διάρκεια της θητείας τους στον Λευκό Οίκο και πώς αυτές οι πολιτικές επηρέασαν το έθνος», έγραψε ο Σουν-Σιονγκ.

«Αντί να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι όπως ενδείκνυται, η Συντακτική Επιτροπή επέλεξε να παραμείνει σιωπηλή και αποδέχτηκα την απόφασή τους», ανέφερε.

Στην επιστολή παραίτησής της που δημοσιεύτηκε από το Columbia Journalism Review, η Γκάρζα υποστήριξε ότι το να μπλοκαριστεί η εκ μέρους της συντακτικής επιτροπής υποστήριξη της Χάρις κάνει την εφημερίδα «να φαίνεται δειλή και υποκριτική, ίσως και λίγο σεξιστική και ρατσιστική».

«Πώς θα μπορούσαμε να περάσουμε οκτώ χρόνια διαμαρτυρόμενοι εναντίον του Τραμπ και του κινδύνου που εγκυμονεί η ηγεσία του για τη χώρα και στη συνέχεια να αποτύχουμε να υποστηρίξουμε την απολύτως αξιοπρεπή διεκδικήτρια των Δημοκρατικών – που προηγουμένως υποστηρίξαμε για τη Γερουσία των ΗΠΑ;» έγραψε, προσθέτοντας ότι «το να μένεις σιωπηλός δεν είναι απλώς αδιαφορία, είναι συνενοχή».

Μετά το συμβάν στην LA Times, η ομάδα της εκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε μια δήλωση όπου ανέφερε ότι ακόμα και οι «Καλιφορνέζοι συνάδελφοι της Χάρις γνωρίζουν ότι δεν είναι έτοιμη για τη δουλειά».

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button