Κόσμος

Trami: 46 νεκροί από την τροπική καταιγίδα που έπληξε τις Φιλιππίνες

Οι θάνατοι που προκλήθηκαν από κατολισθήσεις και ξαφνικές πλημμύρες στις βορειοδυτικές Φιλιππίνες, ανεβάζουν σε τουλάχιστον 46 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την τροπική καταιγίδα Trami, αναφέρουν οι τοπικές Αρχές, ενώ έντεκα ακόμα χωρικοί από την παραλίμνια πόλη Ταλισέι, παραμένουν αγνοούμενοι.

Οι περισσότερες απώλειες καταγράφονται στην Μπικόλ, μια γεωργική περιοχή και τουριστικό προορισμό νοτιοανατολικά της Μανίλα που είναι δημοφιλής για το Μαγιόν, ένα από τα 24 πιο ενεργά ηφαίστεια της χώρας.

Εννέα από τους πρόσφατα αναφερόμενους θανάτους προκλήθηκαν από πλημμύρες και κατολισθήσεις στο Μπαντάνγκας, ένα παράκτιο θέρετρο νότια της Μανίλα, το οποίο επλήγη από καταρρακτώδεις βροχές τις τελευταίες 48 ώρες.

Αν και η Trami δεν ενισχύθηκε σε τυφώνα, προκάλεσε ασυνήθιστα έντονες βροχές σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είδαν ύψη βροχόπτωσης ενός έως δύο μηνών να καταγράφονται μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με 320.000 από αυτούς να καταφεύγουν σε κέντρα εκκένωσης ή σε σπίτια συγγενών, ανέφεραν τοπικοί  αξιωματούχοι.

Ωστόσο η καταστροφή μπορεί να μην έχει τελειώσει, καθώς οι μετεωρολόγοι αναφέρουν τη σπάνια πιθανότητα η καταιγίδα, η 11η και μία από τις πιο θανατηφόρες που έπληξαν τις Φιλιππίνες φέτος, να κάνει αναστροφή την επόμενη εβδομάδα, και να επιστρέψει ωθούμενη από τις υψηλές πιέσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι τελευταίες καταγραφές σήμερα τα ξημερώματα, δείχνουν την Trami να κινείται με ανέμους ταχύτητας έως και 125 χιλιόμετρων την ώρα προς το Βιετνάμ, το οποίο προβλέπεται να πληγεί κατά τη διάρκεια της Κυριακής αν δεν υπάρξει μεταβολή στην εξέλιξη του φαινομένου.

Related Articles

Back to top button