Κόσμος

Η Νορβηγία αυξάνει το ηλικιακό όριο χρήσης Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αυξήσει το ελάχιστο όριο ηλικίας για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα 13 στα 15 έτη και να εισαγάγει πολύ αυστηρότερους ελέγχους, για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την επιρροή του διαδικτύου στους νεαρούς χρήστες.

Η σκανδιναβική χώρα έχει εντείνει την εκστρατεία της κατά των πρακτικών των τεχνολογικών κολοσσών, οι οποίες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, «βρίσκονται σε αντίθεση με το μυαλό των μικρών παιδιών».

Οι νέοι κανόνες θα εμποδίσουν επίσης τις εταιρείες τεχνολογίας όπως το Netflix και άλλες συνδρομές ροής να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα από ανηλίκους κάτω των 15 ετών.

Το μέτρο επιδιώκει να προστατεύσει τα παιδιά από τη «δύναμη των αλγορίθμων», είπε ο Στέρε.

Το τρέχον ελάχιστο όριο ηλικίας για τη χρήση των social media στη Νορβηγία είναι τα 13, αλλά, παρά αυτόν τον περιορισμό, περισσότερα από τα μισά παιδιά εννέα ετών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης της χώρας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης «στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από επιβλαβές περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Στέρε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο VG την Τετάρτη.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια δύσκολη μάχη, γιατί στην προκειμένη υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις, αλλά εκεί είναι που χρειάζεται πολιτική».

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει την τροποποίηση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και την εφαρμογή ενός συστήματος επαλήθευσης ηλικίας για πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ενώ παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προσφέρουν στα μοναχικά παιδιά την αίσθηση της κοινότητας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «χρησιμοποιούνται καταχρηστικά από τη βιομηχανία» και προειδοποίησε ενάντια στην κυριαρχία των αλγορίθμων επί της αυτοέκφρασης.

«Μπορεί να κάνει τα παιδιά να γίνουν μονομανή και παθητικά επειδή όλα συμβαίνουν τόσο γρήγορα στην οθόνη», είπε ο Στέρε.

Η υπουργός Οικογενειών Κχιέρστι Τόπε πρόσθεσε ότι το μέτρο στοχεύει στη στήριξη των γονέων.

«Οι γονείς δεν μπορούν να σταθούν μόνοι τους σε μια μάχη με τους γίγαντες της τεχνολογίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξετάζουμε την αυστηρότερη νομοθεσία», είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται «να δώσουμε στους γονείς την αυτοπεποίθηση να πουν όχι. Πολλοί γονείς θέλουν, αλλά δεν αισθάνονται ικανοί».

Η κίνηση έρχεται καθώς πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, εισάγουν επίσης κανονισμούς σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον εθισμό στην οθόνη και να προστατεύσουν τους ανηλίκους από την πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο.

Νωρίτερα φέτος, 200 σχολεία στη Γαλλία άρχισαν να δοκιμάζουν ένα «ψηφιακό διάλειμμα» που εμποδίζει τους μαθητές έως 15 ετών να χρησιμοποιούν smartphone κατά τις σχολικές ώρες.

Στη Ρωσία, παρόμοιοι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, απαγορεύοντας στους μαθητές να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα στα σχολεία, εκτός από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που ενέχουν κίνδυνο για την υγεία ή τη ζωή.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button