Κόσμος

Πούτιν: Περικυκλωμένες κι αποκομμένες πολλές ουκρανικές μονάδες στο Κουρσκ

Ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες που έχουν εισβάλει στο Κουρσκ της Ρωσίας έχουν αποκοπεί από τα σύνορα και πιθανότατα δεν γνωρίζουν πόσο κακή είναι η θέση τους, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την Πέμπτη, ημέρα ολοκλήρωσης της συνόδου των BRICS στο ρωσικό Καζάν, ο Πούτιν ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι έως και 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν περικυκλωθεί στο ρωσικό έδαφος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τη νύχτα, την οποία δημοσίευσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το πρωί της Παρασκευής, ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε σε λεπτομερέστερους ισχυρισμούς.

Ο Πούτιν δήλωσε πως αρκετές ουκρανικές μονάδες έχουν αποκοπεί στη ρωσική περιοχή, όπου το Κίεβο πραγματοποίησε διασυνοριακή εισβολή τον Αύγουστο. Τα ίδια τα στρατεύματα και οι διοικητές τους μπορεί να υποτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, ισχυρίστηκε.

«Η αίσθηση μας είναι ότι οι άνθρωποι που περικυκλώθηκαν δεν γνωρίζουν πλήρως ότι βρίσκονται σε περικύκλωση», είπε. Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι «η σταθερή διοίκηση και έλεγχος των στρατευμάτων έχει χαθεί».

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να φτάσουν στα εν λόγω αποκομμένα στρατεύματα, αλλά δεν είχαν επιτυχία μέχρι τη στιγμή της συνέντευξης.

Συνολικά, τα ρωσικά στρατεύματα σημειώνουν πρόοδο σε όλη τη μακρά γραμμή του μετώπου, ενώ το Κίεβο δεν σημειώνει καθόλου κέρδη, είπε.

Ωστόσο, ούτε το Κίεβο ούτε οι δυτικοί υποστηρικτές του είναι πρόθυμοι να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, επομένως ο ρωσικός στρατός πρέπει να παραμείνει συγκεντρωμένος στην αποστολή του, τόνισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος απέδωσε τις ρωσικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης στον συνδυασμό μιας ενισχυμένης αμυντικής βιομηχανίας και στρατευμάτων που μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τη σύγχρονη στρατιωτική τεχνολογία και να προσαρμόζονται γρήγορα στις αλλαγές στις ενέργειες της Ουκρανίας.

Ορισμένες από τις καινοτομίες στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτυγχάνονται ακριβώς στην πρώτη γραμμή, είπε.

«Αυτή η εμπειρία στον πόλεμο με σύγχρονα εργαλεία είναι πολύ σημαντική», είπε ο Πούτιν.

Βορειοκορεάτες στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο Κουρσκ, ισχυρίζεται το Κίεβο

Οι πρώτοι από τους στρατιώτες που διαθέτει η Βόρεια Κορέα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έχουν αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή στην περιφέρεια Κουρσκ, ισχυρίστηκε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας (HUR) στις 24 Οκτωβρίου.

Η Βόρεια Κορέα έχει στείλει σχεδόν 12.000 στρατιώτες στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων 500 αξιωματικών και τριών στρατηγών, αναφέρουν οι Ουκρανοί. Οι πρώτες θεάσεις βορειοκορεατών στρατιωτών καταγράφηκαν στις 23 Οκτωβρίου.

Ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Γιουνούς-μπεκ Γιεβκούροφ διορίστηκε να επιβλέπει την εκπαίδευση και την προσαρμογή των βορειοκορεατικών στρατευμάτων, στα οποία δίνονται «λίγες εβδομάδες» για να προσαρμοστούν, σύμφωνα με την έκθεση της HUR.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστήριξαν ότι η Ρωσία έχει «υψηλές προσδοκίες» σχετικά με τη συμμετοχή Βορειοκορεατών στρατιωτών στον πόλεμο.

Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί έχουν πράγματι φτάσει στη Ρωσία, ωστόσο η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει ποια είναι η αποστολή τους στη χώρα, ισχυρίστηκε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Related Articles

Back to top button