Κόσμος

Τιμητική αναφορά στα φασιστικά στρατεύματα του Ελ Αλαμέιν έκανε το ιταλικό υπουργείο άμυνας

Η κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιδράσεις αφού χαιρέτισε τη μάχη του Ελ Αλαμέιν κατά τον Β’Π.Π. που δόθηκε υπό το καθεστώς του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

«Ελ Αλαμέιν, 23 Οκτωβρίου 1942, ένας τόπος και μια ημερομηνία που δηλώνουν ανδρεία και θυσίες, ένα κεφάλαιο τόσο ηρωικό όσο και τραγικό στην ιστορία μας. Τιμούμε τους γενναίους Ιταλούς στρατιώτες που πολέμησαν στην άμμο της Βόρειας Αφρικής. Μαζί τους θυμόμαστε με σεβασμό όλους τους πεσόντες που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας».

Η Πάολα Τσιέσα, από το κόμμα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, Αδελφοί της Ιταλίας, έγραψε επιπλέον στο Facebook ότι «η Καρδιά του Έθνους μας βρίσκεται σήμερα στο Ελ Αλαμέιν».

Και οι δύο αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τετάρτης επικρίθηκαν ευρέως από Ιταλούς πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και άλλους πολίτες.

«Το πώς μπορείς να συσχετίσεις το Ελ Αλαμέιν με το “πολέμησαν για την ελευθερία μας” είναι πέρα ​​από την κατανόησή μου», είπε η Ματία Γκουίντι, καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Σιένα.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων δήλωσε πως, ενώ οι στρατιώτες πολέμησαν γενναία, είναι «ακατάλληλο» να πούμε ότι πολέμησαν για την ελευθερία.

«Ήταν θύματα του αποικιακού και φασιστικού καθεστώτος [της Ιταλίας]», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Το κόμμα της Μελόνι έχει τις ρίζες του στο Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (MSI), που ιδρύθηκε το 1946 ως άμεσος κληρονόμος των διαβόητων μελανοχιτώνων του Μουσολίνι.

Η Μελόνι έχει αναγκαστεί στο παρελθόν να αντιμετωπίσει την κριτική για τη νοσταλγία για τη φασιστική εποχή που έχει εκφραστεί από ορισμένα μέλη του κόμματός της και έχει επιμείνει ότι είναι ενάντια σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button