Κόσμος

Ιράν και Σαουδική Αραβία: Κοινές ναυτικές ασκήσεις με προοπτική επανάληψης

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία εξετάζουν περαιτέρω κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, ανέφερε την Πέμπτη το ιρανικό Press Tv, λίγες μέρες μετά την επιβεβαίωση κοινών ναυτικών ασκήσεων των δύο κρατών στη Θάλασσα του Ομάν.

«Η Σαουδική Αραβία ζήτησε να έχουμε μια συνδυασμένη άσκηση στην Ερυθρά Θάλασσα», φέρεται να είπε, σύμφωνα με το ISNA, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν, αντιναύαρχος Σαχράμ Ιράνι.

«Ο συντονισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αντιπροσωπείες και από τις δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διαβουλεύσεις για τον τρόπο διεξαγωγής της άσκησης».

Το Ριάντ επιβεβαίωσε την Τετάρτη οι ένοπλες δυνάμεις του συμμετείχαν σε κοινές ναυτικές ασκήσεις με την Τεχεράνη.

«Οι Βασιλικές Ναυτικές Δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας ολοκλήρωσαν πρόσφατα μια κοινή ναυτική άσκηση με τις ιρανικές ναυτικές δυνάμεις μαζί με άλλες χώρες στη Θάλασσα του Ομάν», δήλωσε ο Ταξίαρχος Τουρκί αλ-Μαλκί, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας.

Πολλές ξένες χώρες, όπως η Ινδία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Πακιστάν, το Κατάρ, η Ταϊλάνδη και το Μπαγκλαντές συμμετείχαν πρόσφατα σε θαλάσσια άσκηση στον Ινδικό Ωκεανό μαζί με το ιρανικό ναυτικό.

Σχολιάζοντας την άσκηση, ο αντιναύαρχος Ιράνι είπε ότι η παρουσία και η συμμετοχή διαφορετικών χωρών στη συνδυασμένη Ναυτική Άσκηση του Ινδικού Ωκεανού (IONS) «IMEX 2024», που φιλοξενείται από το Ιράν, δείχνει ότι η χώρα δεν μπορεί να απομονωθεί.

Σημείωσε ότι η σημαντική άσκηση έδειξε επίσης υψηλή ασφάλεια στο βόρειο άκρο του Ινδικού Ωκεανού και ότι οι χώρες της περιοχής είναι σε θέση να διασφαλίσουν την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών μεταφοράς και του εμπορίου χωρίς να έχουν ανάγκη από ξένους παράγοντες.

Σημείωσε δε ότι ορισμένες δυτικές χώρες έχουν κάνει καταστροφικές απόπειρες, καθώς ανησυχούν ότι δεν υπάρχει λόγος για την αδικαιολόγητη παρουσία τους στην περιοχή.

Πέρυσι, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν τους δεσμούς μετά από επτά χρόνια, με τη μεσολάβηση της Κίνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αράγκτσι, επισκέφθηκε το Ριάντ νωρίτερα αυτό το μήνα και είχε συνομιλίες με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε ένδειξη θέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Η Σαουδική Αραβία έχει απομακρυνθεί από την εξάρτησή της από την υποστήριξη ασφαλείας των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, στρεφόμενη προς άλλους εταίρους όπως η Κίνα, βασικός εμπορικός εταίρος, και το Ιράν και η Ρωσία, που αποτελούν μέρος του πλαισίου παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+.

Το Ριάντ έχει επίσης προσκληθεί να συμμετάσχει στην ένωση των BRICS, μέλος των οποίων αποτελεί από τις αρχές του 2024 και το Ιράν.

Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, ηγήθηκε αντιπροσωπείας από το Ριάντ στη 16η σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του CNN την Τετάρτη ανέφερε ότι η αυξανόμενη ανησυχία για την αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή ωθεί ορισμένους από τους στενότερους Άραβες συμμάχους της Ουάσιγκτον να θερμάνουν σημαντικά τις σχέσεις τους με το Ιράν.

«Η συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας μεταξύ του Ιράν και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται ότι “σώθηκε” από τη βία που αναπτύσσει το Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο», είπε ο Κουέντιν ντε Πιμοντάν, σύμβουλος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών (RIEAS) που εδρεύει στην Αθήνα στο The New Arab.

«Θα έβαζα στοίχημα ότι ούτε το Ιράν ούτε το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν προωθητικά στη συμφωνία και θα το άφηναν σιγά σιγά να πεθάνει από μόνο του, για να μην αναστατώσουν το Πεκίνο, αλλά φαίνεται ότι το Ισραήλ, με τις ενέργειές του, δίνει πραγματικά σώμα σε αυτή η συμφωνία».

Ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, από τη μεριά του έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση των δεσμών με τους γείτονες.

Related Articles

Back to top button