Κόσμος

Υπερβολές της Wall Street Journal οι τακτικές επαφές Ίλον Μασκ και Πούτιν

Τακτικές επικοινωνίες φαίνεται πως έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ο πλουσιότερος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο, Ίλον Μασκ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστηρίζει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Στο άρθρο με τίτλο «Οι μυστικές συνομιλίες του Ίλον Μασκ με τον Βλαδίμηρο Πούτιν» που δημοσιεύτηκε στις 24/10 αναφέρεται πως οι λεγόμενες «τακτικές» επαφές μεταξύ τους άρχισαν στο τέλος του 2022.

Η εφημερίδα επικαλείται «αρκετούς πρώην και νυν» Αμερικανούς, Δυτικοευρωπαίους και Ρώσους αξιωματούχους τονίζοντας πως συζητούν προσωπικά θέματα, επιχειρηματικά ζητήματα και γεωπολιτικές εντάσεις. «Κάποια στιγμή, ο Πούτιν ζήτησε από τον δισεκατομμυριούχο (ιδρυτή της εταιρίας δορυφορικής υπηρεσίας παροχής Ιντερνετ) Starlink να ενεργοποιήσει το δίκτυο πάνω από την Ταϊβάν σαν «χάρη» υπέρ του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ.

Οι πέντε (!) αρθρογράφοι παρατηρούν πως η επικοινωνία αυτή ίσως φανερώνει την πιθανότητα επικοινωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία με δεδομένη την επιθυμία του πρώην Προέδρου Ντ. Τραμπ να επιτευχθεί με τη Ρωσία συμφωνία για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνονται ιδιαίτερα οι προσβάσεις και οι γνώσεις  του Ίλον Μασκ σε απόρρητα προγράμματα και υπηρεσίες των ΗΠΑ μεταξύ άλλων και λόγω της διαστημικής εταιρίας SpaceX και της συνεργασίας του με το Πεντάγωνο και τη NASA μετά το συμβόλαιο συνεργασίας που υπέγραψαν το 2021 έναντι 1,8 δις. δολαρίων.

Ο Ιλον Μασκ απέφυγε να απαντήσει σε αίτημα της εφημερίδας για σχόλιο αν και ο ίδιος στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις έχει δηλώσει πως δεν είναι απολογητής του Πούτιν και πως οι εταιρίες του «έχουν κάνει περισσότερα από κάθε άλλη για να υπονομεύσουν τη Ρωσία».

Τι απάντησε το Κρεμλίνο

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου,Ντμίτρι Πεσκόφ, πως η μόνη επικοινωνία που είχε ο Ίλον Μασκ με το Κρεμλίνο ήταν ένα τηλεφώνημα που είχε με τον Πρόεδρο Πούτιν συζητώντας για «το διάστημα, σημερινές και μελλοντικές τεχνολογίες».

«Πέρα από αυτό, είπε πως ούτε ο Πούτιν, ούτε οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν τακτικές συνομιλίες με τον Μασκ».

Αυτή και μόνη η παράγραφος αρκεί για να καταδείξει πως το εν λόγω «ρεπορτάζ» είναι περισσότερο προϊόν ευφάνταστων αρθρογράφων που βασίστηκαν σε μάλλον ανακριβείς «πληροφορίες» πρώην και νυν «καλοθελητών» αξιωματούχων.

Related Articles

Back to top button